Utorok 02.07.2024
Dnes má meniny 
Berta
°C
28.06.2024 01:00

PSK plánuje prostredníctvom dotácie podporiť pojazdné predajne potravín


Ilustračná snímka, zdroj: Prešovak.sk


Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje riešiť takzvané potravinové púšte na svojom území. Eviduje ich v 121 obciach, najčastejšie v prihraničných regiónoch s výrazným zastúpením obyvateľov nad 65 rokov.


Prostredníctvom novej výzvy chce v týchto obciach bez kamennej a pojazdnej predajne formou dotácie podporiť spustenie služby ambulantného predaja potravín. Stať by sa tak mohlo už v januári 2025 po schválení výzvy krajským parlamentom. Témou sa zaoberali na júnovom zastupiteľstve krajskí poslanci. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.         

Ako povedala, vo veci podpory pojazdných predajní zrealizoval kraj od januára do mája tohto roku dotazníkový prieskum, v ktorom oslovil 511 obcí do 1000 obyvateľov s otázkou potravinovej dostupnosti, a zaznamenal v ňom 100-percentnú návratnosť.         

"Z výsledkov vyplynulo, že v 121 obciach nie je k dispozícii kamenná alebo pojazdná predajňa potravín. Ide pritom o 25.000 obyvateľov bez prístupu k potravinám, ktorí sú odkázaní na ich zásobovanie prostredníctvom príbuzných a v niektorých prípadoch aj starostov obcí. Celkovo deklarovalo záujem o pojazdnú predajňu až 182 obcí vrátane tých, ktoré už kamennú predajňu majú alebo do nich jazdí ambulantná, ale v ponuke nemá všetok základný sortiment. Problémy s obmedzenou dostupnosťou má pritom takmer 53.000 obyvateľov," uviedla Jeleňová.         

Na základe zistení PSK plánuje iniciovať spustenie samostatnej grantovej schémy za účelom krytia nákladov obce spojených s poskytovaním služby ambulantného predaja. Malo by ísť o výzvu pre obce od jedného do 1000 obyvateľov, a to v rámci dotačnej schémy, ktorú každoročne vyhlasuje na prelome roka. Poskytnutá dotácia by bola vo výške maximálne 500 eur ročne a miestnym samosprávam by umožnila prevádzkovanie pojazdnej predajne s dostupnosťou potravín minimálne dvakrát do týždňa.         

Obce, ktoré by boli vo výzve úspešné, by si pojazdnú predajňu zazmluvnili za podmienok, aby im poskytovala službu v rozsahu 100 dní v období od 1. januára 2025 do 30. novembra 2025, a to na jednom vopred určenom mieste v intraviláne obcí, kde by zotrvala minimálne 15 minút. Krajská dotácia by následne fungovala formou refundácie nákladov vzniknutých voči poskytovateľovi tejto služby.         

Podmienky i vyhlásenie výzvy na podporu pojazdných potravín by mali byť predmetom zasadnutia Zastupiteľstva PSK koncom aktuálneho roka 2024.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2020
PSK predstavil víziu rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach, ktoré je jediné svojho druhu v Európe, zrekonštruuje svoje priestory s pomocou dotácie vlády SR. Tá na ňu vyčlenila na svojom výjazdovom rokovaní 7,1 milióna eur.
viac
13.01.2022
Prešovský kraj opraví ďalšie mosty a cesty v regiónoch
Sumu 6 miliónov eur schválili poslanci Prešovského samosprávneho kraja v rámci navrhovaného investičného plánu kapitálových výdavkov pre Správu a údržbu ciest PSK na rok 2022 v rámci I. etapy. Župa plánuje za túto čiastku opraviť viacero ciest i mostov, ale i budov SÚC PSK.
viac
22.09.2023
Deti a športovci z Domaňoviec sa tešia z nového ihriska
Domaňovce majú nové multifunkčné ihrisko. Vybudovalo sa v areáli miestnej základnej a materskej školy, ktorá doteraz nemala vhodné priestory určené na pohybové aktivity detí. Slúži nielen ich žiakom, ale aj športovým klubom a širokej verejnosti.
viac
14.02.2024
Poslanci PSK schválili dotáciu pre mesto Humenné na kultúrno-komunitné centrum
Prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní schválili dotáciu pre mesto Humenné na vybudovanie nového kultúrno-komunitného centra v rámci projektu Mesto kultúry 2024. Nové centrum s názvom Kultúrna trojbodka bude umiestnené pri centre voľného času a Vihorlatskej knižnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %