Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.12.2023 10:00

Priemyselný park Valaliky má zlepšiť aj infraštruktúru okolitých obcí


Ilustračná snímka


V súvislosti so vznikom strategického parku Valaliky neďaleko Košíc sa v súčasnosti realizujú projekty verejnej infraštruktúry, ktoré presahujú hranice desiatich katastrálnych území.


TASR o tom informovala štátna spoločnosť Valaliky Industrial Park (VIP). "Aktuálne sa projektuje dopravné napojenie strategického parku Valaliky na cestu I/17, rýchlostnú cestu R2-R4, cesty III. triedy na železničnú stanicu Haniska a novovybudovaný terminál integrovanej osobnej prepravy Valaliky Centrum, obchvat obce Šebastovce, ktorý nebol riešený už 20 rokov," uviedla spoločnosť VIP s tým, že všetky investície sú budované tak, aby okrem napojenia strategického územia industriálneho parku zlepšili aj kvalitu života obyvateľov okolitých obcí a celého regiónu.         

Ako pripomenula, jej cieľom je aj riešenie dopravných problémov regiónu či zvýšenie potrebných kapacít elektrických, vodovodných a kanalizačných pripojení. Projekt tým podľa nej pomáha aj s riešením investičného dlhu okolitých samospráv.         

Štát výstavbu priemyselného parku podporil sumou 287 miliónov eur, ktorú v auguste zvýšil o 444 miliónov eur na rozvoj verejnej infraštruktúry. Reálna finančná podpora zo strany štátu bola už mestu Košice poskytnutá na rekonštrukciu škôl vo výške 430.000 eur. Obci Valaliky bola poskytnutá podpora na rozšírenie kapacity škôlky vo výške 400.000 eur.         

V tomto roku VIP vyhlásil aj verejnú architektonickú súťaž na projekt People Centra v areáli strategického územia, kde majú byť klientske centrum, požiarna a policajná stanica, ambulancie a ďalšie služby.         

Stavebné práce v priemyselnom parku pri Košiciach, kde má vzniknúť aj automobilový závod, sa začali 20. februára. Postupný nábeh výroby Volvo je naplánovaný koncom roka 2026.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2020
Mesto Malacky namieta voči prekladisku materiálu
Primátor Malaciek Juraj Říha sa stavia proti zámeru nového prekladiska stavebného materiálu na území mesta.
viac
03.11.2020
Žarnovica hľadá nové vedenie mestského podniku služieb
Mesto Žarnovica vyhlásilo prijímací pohovor na obsadenie funkcie konateľa mestského podniku služieb. Doterajší konateľ spoločnosti sa vzdal funkcie z osobných dôvodov.
viac
14.06.2022
TTSK vyhlásil grantovú výzvu na spolufinancovanie projektov
Na projekty zamerané na vybudovanie cyklistickej infraštruktúry v extravilánoch obcí, ktoré sú spolufinancované aj z eurofondov, vyhlásil Trnavský samosprávny kraj (TTSK) výzvu na predkladanie žiadostí o grant z Fondu na rozvoj Trnavského kraja.
viac
04.10.2023
Priemyselný park vo Valalikoch pokračuje v ďalšom rozvoji
V strategickom priemyselnom parku Valaliky pri Košiciach v najbližších rokoch nájde prácu takmer 7 200 zamestnancov. Spolu so subdodávateľskými spoločnosťami sa tento počet môže zvýšiť na takmer 16 000. Postupný nábeh výroby automobilového závodu je naplánovaný do roka 2026.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %