Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.05.2019 02:10

Prezident vyzdvihol nápady a smerovanie bratislavskej župy


N a snímke zľava: prezident SR Andrej Kiska, predseda BSK Juraj Droba.


Bratislavskú župu navštívil prezident SR Andrej Kiska. Išlo o zdvorilostnú návštevu, počas ktorej s predsedom BSK Jurajom Drobom predebatovali viacero tém z oblasti školstva, športu, dopravy, sociálnej oblasti, financií a hospodárenia župy či externého financovania projektov.


„Dnes som zistil, že sa to dá. Že župa dokáže skutočne zaznamenať výrazný nárast služieb pre ľudí, pomôcť im. Keby sa dalo fungovať v politike Ctrl C a Ctrl V, tak určite by som tu mnoho vecí okamžite skopíroval a pretransformoval na ďalšie župy, pretože sa to dá,“ vyzdvihol prezident SR Andrej Kiska.

Zástupcovia župy predstavili kľúčové výsledky v kraji za rok 2018-2019. Informovali o investíciách, ktoré išli do obnovy, rekonštrukcií a modernizácie ciest. Priblížili Integrovanú dopravu, ktorá v kraji funguje po novom od 19. augusta 2019 ako aj výsledky v oblasti stredného školstva, ktoré zaznamenalo 15% nárast prihlášok. Predstavené boli benefity pre učiteľov či modernizácia škôl a odborov. Hovorilo sa aj o prioritách župy financovaných z externých zdrojov v celkovom rozpočte 44 miliónov eur, ktorými sa podporuje odborné vzdelávanie, udržateľná mobilita a cezhraničná spolupráca.

„Témy, o ktorých sme hovorili, boli kľúčové, najmä oblasť školstva. Táto krajina má obrovský dlh voči odboru školstvu. To, že sa na jednej stoličke vystriedalo 21 ministrov od roku 1993, je vizitkou samou o sebe. Školstvo potrebuje reformu, potrebuje zbúrať a postaviť odznova. Toto je niečo, kde sa absolútne zhodneme a ja budem rád, ak sa v našom kraji robia tak dobré veci, keď ich vieme potom ponúknuť aj iným župám alebo celému štátu,“ uzatvoril predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2017
Žilina hostila dvoch prezidentov
V piatok 17. novembra, v Deň boja za slobodu a demokraciu, navštívil Žilinu prezident Nemeckej spolkovej republiky Frank-Walter Steinmeier spolu s prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom. Hlavnou témou ich diskusie bola budúcnosť demokracie v Európe.
viac
27.11.2018
Koniec billboardov na župných školách
Bratislavský samosprávny kraj pristupuje k opatreniam proti neúnosnému vizuálnemu smogu takzvaných pútačov, preto nebude predlžovať zmluvy na umiestňovanie billboardov na pozemkoch a plotoch škôl vo svojej správe a postupne ukončí existujúce.
viac
10.09.2020
Vzácne čriepky problémov bude treba poskladať a riešiť
V rámci svojich pracovných ciest po slovenských regiónoch navštívil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger v spoločnosti starostu košickej mestskej časti Juh Jaroslava Hlinku a ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka mesto Košice.
viac
14.10.2021
Záujmy regiónov, miest a obcí treba počúvať a pozvať ich k rokovaciemu stolu
Bratislavský župan Juraj Droba predstavil na 146. plenárnom zasadnutí Európskeho výboru regiónov v Bruseli stanovisko o „Účinnom zapojení miest a regionálnych samospráv do prípravy partnerských dohôd a operačných programov na roky 2021-2027“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %