Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
16.10.2019 11:00

Prestarnuté topole v Liptovskom Mikuláši nahradí zdravý a nižší porast


Ilustračná snímka, zdroj (tasr)


Liptovskomikulášska radnica zvyšuje bezpečnostné opatrenia v súvislosti so stavom drevín v meste. Prestarnuté stromy plánuje vyrúbať a nahradiť nižším zdravým porastom.


Ide najmä o topole čierne, lemujúce cyklochodník popri Váhu, ktoré odborníci označili za rizikové. Podľa autorky dokumentu starostlivosti o dreviny v Liptovskom Mikuláši Martiny Lalíkovej je topoľová aleja poškodená vplyvom prostredia. Koruny stromov sú preschnuté, na niektorých je výrazné poškodenie hubami, na iných škodcami. "Aleja je impozantná, vek porastu sa už však blíži k rubnému veku. Na sklonku životnosti sú tieto stromy napadané chorobami a škodcami a potom hynú. Ponechanie tohto porastu je rizikové," upozornila Lalíková.       

Odborníci z oddelenia životného prostredia zdôraznili, že topole môžu byť zvnútra poškodené hnilobou. Zvonku pritom nemusia byť na stromoch žiadne známky vnútornej hniloby. Z pohľadu bezpečnosti sa síce ako najexponovanejšia javí aleja popri cyklochodníku, no prestarnuté topole sa nachádzajú aj v ďalších lokalitách mesta. "V týchto dňoch vykonávame prehliadku všetkých komunikácií s vysokými korunovými stromami, po ktorých chodia prevažne chodci a cyklisti. Vyhodnotíme, ktoré zo stromov sú ohrozujúce a mali by byť vyrúbané. Ešte v tomto roku začneme riešiť výrubové konania," uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.       

Zároveň ubezpečila, že rozhodovanie o jednotlivých výruboch nebude v rukách mesta. Povoľovacou inštitúciou bude orgán iného mesta, keďže žiadateľ nemôže byť totožný s povoľovacím orgánom.       

Výruby sa podľa zákona môžu vykonávať od 1. októbra do konca marca. Pred podaním žiadosti o výrub každého stromu urobí radnica zdravotnú diagnostiku drevín. Náhradnou výsadbou by mali byť nižšie stromy, ktoré sa neťahajú do výšky, ale majú dostatočne široké koruny a môžu tak plniť funkciu tienenia, protihlukovej a protiprachovej bariéry. "Tieto stromy budú mať širší koreňový základ, budú zdravšie a nebudú prestarnuté, čo eliminuje hrozby z pádov vetiev či, nebodaj, pri veternom počasí s výstrahou aj celých stromov," povedal Gabriel Lengyel z mestského úradu.       

Aleju s desiatkami topoľov pred niekoľkými rokmi odstránili aj popri frekventovanom chodníku v celej dĺžke nábrežia rieky Revúca v Ružomberku. Rovnako aj na vstupe do Ružomberka od Liptovského Mikuláša popri ceste I/18. K výrubu topoľovej aleje tento týždeň došlo aj v Dolnom Kubíne.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2016
Soška Oskara bez bariér zdobí mesto Liptovský Mikuláš a obec Rohožník
Vyvrcholením prvého dňa 27. snemu Združenia miest a obcí Slovenska bol galaprogram, počas ktorého sa predstavili finalisti celoročnej súťaže Oskar bez bariér za rok 2015.
viac
12.10.2018
Inštaláciou modernejších kamier chce radnica zvýšiť bezpečnosť
Zvýšenie bezpečnosti a ochranu verejného majetku na viacerých uliciach v Liptovskom Mikuláši chce radnica zabezpečiť novými modernejšími kamerami. Na projekt prevencie kriminality na rok 2018 získalo mesto v uplynulom období dotáciu vo výške 25.000 eur.
viac
01.06.2020
Liptovský Mikuláš zatiaľ neplánuje zvyšovať poplatky pre obyvateľov
Mesto Liptovský Mikuláš zatiaľ neuvažuje o zvyšovaní miestnych poplatkov pre obyvateľov. V súvislosti s dosahom koronakrízy na ekonomiku mesta to uviedol primátor Ján Blcháč.
viac
03.05.2021
Zo starých topoľov na Liptove vyrobili nové lavičky
Prostredie v okolí cyklochodníka na Nábreží v Liptovskom Mikuláši skrášľujú nové lavičky z pňov starých topoľov. Nedávno vyrúbané stromy tak našli nové využitie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %