Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.05.2020 04:00

Pre ekonomické dosahy koronakrízy prijalo mesto niekoľko opatrení


Ilustračná snímka.


S plánovaným výpadkom príjmov z mestského rozpočtu v súvislosti s koronakrízou počíta aj novobanská samospráva. Ešte v mesiacoch marec a apríl preto prijala niekoľko opatrení, ktorými sa snaží tieto dôsledky eliminovať.


Primátor Branislav Jaďuď priblížil, že mesto vychádza z prognóz Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. „Ten výpadok je teraz na úrovni asi 230 000 eur, čo nie je až také strašné,” poznamenal na margo poslednej prognózy. Zároveň podotkol, že mesto Nová Baňa aktuálne nie je zaťažené žiadnym úverom a je v dobrej finančnej kondícii. „Rezervný fond máme na úrovni skoro 500 000 eur,” dodal primátor.

Aj napriek tomu však v meste prijali niekoľko opatrení, a to ešte pred zverejnením prognózy. „Identifikovali sme všetky akcie, ktoré je možné posunúť. Nehovoríme pritom o ich zrušení, ale o posunutí ich realizácie,” poznamenal Jaďuď. Taktiež zaviedli kontrolovaný režim na objednávky akýchkoľvek tovarov a služieb nad 500 eur.

Ďalšími opatreniami boli redukcia úväzkov zamestnancov v dôchodkovom veku či zníženie platov na 80 percent u niektorých zamestnancov. Týka sa to napríklad zamestnancov knižnice, informačného centra, centra voľného času či materskej školy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
20.04.2020
Pre rozsiahle výpadky príjmov plánujú v Žarnovici viaceré opatrenia
Viceprimátorka Alena Kazimírová priblížila, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhadla výpadok daní z príjmov fyzických osôb pre mesto Žarnovica na tento rok vo výške približne od 142 000 až do 650 000 eur.
viac
06.05.2020
Žilina predpokladá výpadky v rozpočte až do výšky 9 mil. eur
Výpadok príjmov rozpočtu vo výške až 9 mil. eur predpokladá mesto Žilina v dôsledku ekonomických dopadov mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom.
viac
13.05.2020
Župa predstavila úspory v rozpočte
Podľa predbežných prepočtov príde do konca roka Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o osem miliónov eur. O tom, kde tieto výpadky vykryť, rozhodnú na konci mesiaca poslanci. Župa predstavila návrh šetrenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %