Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.04.2023 08:25

Praha chce Banskej Štiavnici poskytnúť finančný dar 170 tisíc eur


Na snímke z dronu poškodené budovy v centre po požiari v Banskej Štiavnici, 21. marca 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Členovia Rady hlavného mesta Prahy schválili v utorok štyri milióny českých korún (približne 170 000 eur) ako finančný dar Banskej Štiavnici.


Darovaciu zmluvu ešte musí schváliť mestské zastupiteľstvo. V utorok to uviedol hovorca pražského magistrátu Vít Hofman, informuje spravodajkyňa TASR.

Dar je rozdelený do dvoch častí. Na likvidáciu následkov požiaru sú určené dva milióny korún a ďalšie dva milióny pôjdu na záchranu pamiatok, ktoré sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

"Čiastka nie je úplne symbolická. Je naopak adekvátna tomu, ako sme pred dvomi rokmi podporili obce na južnej Morave, ktoré poničilo tornádo. Teraz sme tú čiastku zdvojnásobili, pretože si uvedomujeme, že ide o kultúrne pamiatky nevyčísliteľnej hodnoty," uviedol námestník pražského primátora v oblasti kultúry Jiří Pospíšil.

"Dávame tým najavo nielen solidaritu s mestom zničeným požiarom, ale aj záujem o osud historického a kultúrneho dedičstva Banskej Štiavnice, ktorá je podobne ako Praha zapísaná v zozname UNESCO," povedal primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Podľa neho by Česi nemali byť ľahostajní voči dianiu v okolitých krajinách. "Aj my bývame za akúkoľvek pomoc v prípade podobných katastrof vďační," dodal.

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu 18. marca v jednej z historických budov. Postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Proti ohňu zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, vojaci a dobrovoľníci. Zhoreli strechy piatich národných kultúrnych pamiatok a poškodené boli aj vzácne maľované renesančné stropy viacerých historických objektov. Bol to najničivejší požiar v modernej histórii mesta.

Pomoc pri obnove už Slovensku prisľúbil český minister kultúry Martin Baxa. Vzácnu mineralogickú zbierku Slovenského banského múzea budú napríklad zachraňovať aj českí experti z pražského Národného múzea.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2017
Mestu Trebišov sa podarilo vyhrať grant na zriadenie petangového ihriska
Mesto Trebišov uspelo v programe „Gesto pre mesto“, ktorý vyhlásila Raiffeisen banka. Projekt „Prvé petangové ihrisko pre seniorov v Trebišove" dostal najvyšší počet hlasov vo verejnom hlasovaní. Mesto tak získa finančný dar vo výške 1 000 eur na jeho realizáciu.
viac
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
14.04.2023
Bratislava organizuje benefičný koncert na podporu Banskej Štiavnice
Hlavné mesto Bratislava organizuje v pondelok (17. 4.) v Starej tržnici benefičný koncert na podporu Banskej Štiavnice, ktorú v marci zasiahol požiar. Koncert prinesie vystúpenia viacerých umelcov i kapiel, ale aj žiakov umeleckých škôl.
viac
06.06.2023
Mesto Praha prispelo na obnovu po požiari sumou takmer 164 745 eur
Mesto Praha prispelo na obnovu požiarom zničených objektov v Banskej Štiavnici sumou takmer 164 745 eur. Informuje o tom banskoštiavnická samospráva na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %