Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.01.2020 04:35

Pozvánka na výstavu Viktórie Lengyelovej – Transcend the spectacle


V Malej výstavnej sieni Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa bude pre verejnosť otvorená do 7.marca 2020.


V Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa sa 28. januára konala vernisáž výstavy Viktórie Lengyelovej – Transcend the spectacle. Výstava je pre verejnosť otvorená od 29. januára do 7. marca 2020.


Nebýva to často, že sa na umeleckej scéne zjaví autorka, ktorá ide proti prúdu súčasných tendencií. Viktória Lengyelová je mladá umelkyňa, poslucháčka magisterského stupňa košickej Fakulty umení Technickej univerzity (prof. Peter Rónai), ktorej prejav je veľmi osobitý. Vytvára sochárske objekty z drôtu, čo je materiál, po ktorom od čias Pavla Bindera (1935-2009) v takejto podobe u nás nikto nesiahol. Druhým špecifikom je dotyk so spirituálnymi témami, ktoré, ak chceme, môžeme vnímať v kontexte dlhodobej tradície ikonografie kresťanského umenia, alebo, z iného uhla pohľadu, v súvislosti s autorkiným predchádzajúcim štúdiom religionistiky na Karlovej univerzite v Prahe - ergo v zmysle filozofie a dejín náboženstva ako takého.

Napriek svojim rozmerom Lengyelovej krehké sochárske objekty v zložitých sústavách evokujú avantgardistické objekty Marcela Duchampa či Josepha Cornella. Ilúziu prenosnosti podporuje tiež ľahká a vzdušná štruktúra, ktorá by sa dala v určitom zmysle považovať za nestálu, či dokonca krehkú. Ich oltárna povaha nás vpúšťa pomerne blízko k výjavu, ktorého identita nie je úplne jasná, pričom najviac možno dominuje motív posledného súdu. V súčasnosti, kedy sme dlhodobo zvyknutí na pomerne nešťastnú doslovnosť, ktorá sprevádza umeleckú produkciu v súvislosti s cirkvou, sú tieto diela ukážkou, do akej hĺbky sa dá dostať vizuálnym jazykom, ktorý premosťuje naše kultúrne korene so súčasným umením bez toho, že by robil kompromis na jednej alebo na druhej strane.

Aktuálna výstava s názvom Transcend the Spectacle je zatiaľ prvou autorkinou samostatnou výstavou na pôde verejnej zbierkotvornej inštitúcie.

 

 

Autor: -kj-


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
Putovnú expozíciu o Vlkolínci presunú do L. Mikuláša, šnúru zakončí v Bratislave
Putovnú expozíciu, ktorá vznikla pri príležitosti 25. výročia zápisu Vlkolínca do UNESCO, nainštalujú v novembri v priestoroch jedného z obchodných centier v Liptovskom Mikuláši. Poslednou zastávkou bude v decembri hlavné mesto Bratislava, kde výstava ukončí svoju takmer ročnú púť.
viac
25.07.2019
Zóna 22 minút 50,28 sekundy
Zóna 22 minút 50,28 sekundy (čas, ktorý uplynie medzi svitaním alebo západom slnka od najvýchodnejšieho po najzápadnejší bod Slovenska) je prvým z projektov LGPMB, v ktorom sa snažíme podchytiť a zároveň workshopovým spôsobom zverejniť všetky úrovne galerijnej práce.
viac
30.06.2020
Pozvánka na výstavu MIKULÁŠ NEJESTWUJE
Vo svojom prvom kurátorskom projekte sa spisovateľ Michal Hvorecký zameral na Liptovský Mikuláš ako exemplárne stredoeurópske mesto. Preskúmal jeho dejiny a príbehy ako aj zabudnuté postavy z multikultúrnej histórie liptovského centra.
viac
19.03.2022
"Radostná správa" v galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši
Radostná správa je kresleným príbehom o zrode dvojice L+S, je genézou vzniku láskavého humoru na slovenskej divadelnej scéne. Radostná správa bola druhá a zároveň posledná autorská hra, ktorú Milan Lasica s Júliusom Satinským uviedli v 60. rokoch v bratislavskom Divadle na korze.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %