Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
27.08.2024 04:10

Poslanci schválili zámer zvýšenia kapacity CSS v Kežmarku


Snímka zdroj: PSK


Centrum sociálnych služieb v Kežmarku by mohlo rozšíriť svoju kapacitu a tým aj služby sociálnej starostlivosti poskytované ambulantnou formou. Investičný zámer, ktorý počíta hlavne s vybudovaním nového podlažia, odobrili na augustovom zasadnutí krajskí poslanci.


Zriaďovateľ zariadenia, Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa chce o nenávratný finančný príspevok uchádzať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Rozpočet projektu je na úrovni 1,6 milióna eur.

Prešovský samosprávny kraj má v pláne zrekonštruovať Centrum sociálnych služieb v Kežmarku situované Pod lesom s cieľom rozšíriť kapacitu komunitnej sociálnej starostlivosti z terajších 20 na plánovaných 30 miest. Využiť chce pritom zdroje z Plánu obnovy a odolnosti SR, v rámci ktorej rezortné Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny rozšírilo podmienku oprávnenosti získania finančných prostriedkov cez novú výzvu. Pripravovaný projekt je v  rozpočte 1,59 mil. eur s predpokladanou dobou realizácie v horizonte rokov 2024 až 2026.

Projekt rieši realizáciu nadstavby ďalšieho podlažia v budove poskytujúcej sociálne služby ambulantnou formou. Súčasťou nového podlažia majú byť miestnosti pre pohybové aktivity a rehabilitáciu, ako aj pre záujmové a pracovné činnosti  prijímateľov sociálnych služieb.

V nových priestoroch sa tiež vytvorí  knižnica a čitáreň. Počíta sa tu aj s vybudovaním nového externého výťahu. Vďaka tomu sa v budove zabezpečí plná bezbariérovosť a lepšia dostupnosť sociálnej služby.

V dôsledku zmienených stavebných úprav pôvodného objektu dôjde k navýšeniu kapacity, čo umožní zabezpečiť poskytovanie sociálnych služieb ambulantnou formou pre ďalších desať prijímateľov, predovšetkým osôb so zdravotným znevýhodnením. Medzi inými sú to aj  bývalí alebo končiaci žiaci Špeciálnej základnej školy nachádzajúcej sa v blízkosti CSS, ktorým doteraz pre naplnenú kapacitu zariadenia nebolo možné túto službu zabezpečiť.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Rekoštrukcie prinesú škôlkam viac miest
Mesto Prešov získalo dotácie na rekonštrukciu ďalších dvoch materských škôl. Do škôlok na Čapajevovej a Važeckej ulici tak budú môcť prijať viac detí.
viac
25.10.2023
Škôlky sa môžu uchádzať o peniaze na zvýšenie kapacít
Do výzvy na zvýšenie kapacít materských škôl sa už môžu zapojiť žiadatelia z celého Slovenska. Aktualizácia vyhlásenej výzvy tiež prináša odstránenie limitov pre obstaranie nehnuteľnosti a zvýšenie celkovej alokácie vyčlenenej na výzvu na viac ako 82 miliónov eur.
viac
15.11.2023
Poslanci schválili investície do protipovodňových opatrení
Mestskí poslanci v Kežmarku tento týždeň schválili investície do protipovodňových opatrení, mestských pamiatok či mestských organizácií, zvýšiť chcú aj úrovne školstva. Informovala o tom Elena Smrigová z tamojšieho mestského úradu.
viac
03.09.2024
Poslanci schválili zvýšenie poplatkov za jasle, škôlky a obedy
V Michalovciach sa od októbra zvyšujú poplatky za mestské jasle, materské školy a školské obedy. Zmeny schválili poslanci na utorkovom mestskom zastupiteľstve. Ako pre TASR uviedol primátor Miroslav Dufinec, dôvodmi sú inflácia, energetická kríza a zlá finančná situácia samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %