Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.02.2020 01:00

Ponuka župných stredných škôl sa rozrastá


Snímka zdroj: (žsk).


Do odovzdania prihlášok na stredné školy ostáva ešte niekoľko týždňov, na školy s talentovkami už len pár dní. Žilinský samosprávny kraj ako zriaďovateľ stredných škôl svoju ponuku každoročne aktualizuje a reaguje tak na potreby trhu práce.


V snahe zatraktívniť štúdium ponúkajú župné stredné odborné školy v nasledujúcom školskom roku 2020/2021 aj možnosť štúdia v nových študijných odboroch. ,,Každoročne prinášame bohatú ponuku študijných a učebných odborov, ktoré sú zárukou pre naplnenie predstáv budúcich stredoškolákov a ich rodičov. V nasledujúcom roku otvárame štyri nové odbory a ďalšie tri odbory sú v experimentálnom testovaní,“ uviedla riaditeľka odboru školstva a športu ŽSK Janka Školová.

Dva nové odbory mechanik číslicovo riadených strojov a programátor obrábacích a zváracích strojov otvára Stredná odborná škola polytechnická v Liptovskom Mikuláši. Na základe potrieb trhu práce vzišla aj požiadavka na spoluprácu v oblasti spracovania plastov, preto škola zaháji experimentálne overovanie študijného odboru technik spracovania plastov a rovnako odbor vyššieho odborného štúdia špecialista spracovania plastov, ktorý bude pripravovať ľudí na vyššom stupni vzdelania. Novým je aj odbor technik energetických zariadení budov na Spojenej škole v Martine, kde sa budú pripravovať odborníci v oblasti elektroinštalácií, ich montáži, či diagnostiky. Digitálne služby v športe a spracovanie dát v športe ponúka jediná Stredná športová škola v kraji, organizačná zložka Spojenej školy v Žiline. V rovnakej IT oblasti rozširuje ponuku vzdelávania Stredná priemyselná škola informačných technológií v  Kysuckom Novom Meste študijným odborom inteligentné technológie (experiment), ktorým reaguje na najnovšie trendy a požiadavky zamestnávateľov smerujúce k jednotnému digitálnemu trhu a Industry 4.0.

Veľký dôraz kraj kladie županka na podporu a rozvoj odborného vzdelávania. ,,Duálne vzdelávanie je cesta, ako zatraktívniť štúdium odborných predmetov a zároveň pripraviť mladých ľudí pre trh práce. Preto sa teším rastúcemu záujmu o tento typ vzdelávania. V minulom roku sme boli spomedzi ôsmich krajov na druhom mieste počte zapojených študentov,“ povedala županka Erika Jurinová. V školskom roku 2019/2020 sa v systéme duálneho vzdelávania vzdeláva spolu 1281 žiakov v 19 stredných odborných školách u 127 zamestnávateľov. Župa tento mesiac otvorila už v poradí štrnáste centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP).

Žilinský samosprávny kraj a stredné školy v jeho pôsobnosti reagujú na meniace sa potreby trhu práce ako i záujem mladých ľudí. ,,Našim cieľom je zabezpečiť vzdelávací proces na kvalitnej úrovni. Preto kladieme dôraz na odbornosť pedagogických kolektívov a moderné materiálno-technické zabezpečenie škôl. To sa snažíme pokrývať ako z rozpočtu kraja, tak aj z európskych finančných zdrojov, či rôznych grantov,“ dodala županka. Ako dodala, aktuálne je rozbehnutá modernizácia dvanástich stredných odborných škôl, na niektorých z nich sa už pracuje, ďalšie sú v procese verejného obstarávania.

Prihlášky na stredoškolské štúdium je možné predkladať do 10. apríla. Na štúdium v odboroch, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania (tzv. talentové skúšky) je skrátený termín prihlasovania a to do 20. februára.

Bez prijímacích skúšok môžu byť na štúdium prijatí iba uchádzači, ktorí majú záujem o učebné odbory (dĺžka štúdia 3 roky) a rovnako tí žiaci, ktorí v celoslovenskom testovaní žiakov deviateho ročníka základnej školy dosiahnu v každom predmete samostatne úspešnosť najmenej 90 % (toto sa nevzťahuje na školu, ktorá vyžaduje talentové skúšky). V tomto školskom roku je termín konania celoslovenského certifikačného testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl - Testovania 9 (monitoru)  1. apríla 2020 (náhradný termín 15. 4. 2020).   

Kompletná ponuka aktuálnych  študijných a učebných odborov, ktoré ponúkajú pre školský rok 2020/2021 stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, bude zverejnená od 20. 2. 2020 na webovom sídle ŽSK v linku odbor školstva a športu  - možnosti štúdia.

Autor: (žsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2020
Župa pomáha s výberom strednej školy prostredníctvom online kvízu
Výber strednej školy patrí medzi jedno z najdôležitejších rozhodnutí v živote mladého človeka. Pre uľahčenie výberu prináša Bratislavský samosprávny kraj (BSK) interaktívny online kvíz.
viac
18.06.2020
Prihlásiť deti na krajské stredné školy je možné ešte dva dni
Na stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa prihlásilo 3155 žiakov, ďalších 500 miest je neobsadených. Podať si prihlášku v rámci druhého kola je možné do piatka 19. júna.
viac
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
21.01.2021
Prihlasovanie na stáž na župe sa blíži do finále
Na podávanie prihlášok na stáž Úrade Žilinského samosprávneho kraja ostáva posledných 10 dní.  Platená trojmesačná stáž študentov domácich i zahraničných vysokých škôl by mala odštartovať v marci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %