Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
07.09.2023 05:05

Poloha obce Podzámčok láka, počet obyvateľov sa za 25 rokov zdvojnásobil


Snímka zdroj: Krásy Slovenska


Malá vzdialenosť od okresného mesta, blízosť cesty I. triedy a voľné pozemky na stavbu rodinných domov zvýšili za uplynulých 25 rokov počet obyvateľov obce Podzámčok v okrese Zvolen o 100 percent na aktuálnych takmer 550.


Od roku 2000 sa tam postavilo viac ako 50 nových domov a aktuálne sa v troch lokalitách núkajú možnosti na výstavbu ďalších približne 90 domov.         

"V územnom pláne máme na individuálnu bytovú výstavbu určenú lokalitu nad traťou a časti Jama a Nad kopec," povedala TASR starostka Mária Hrčková. Rýchlejšiu výstavbu zatiaľ brzdí absencia inžinierskych sietí. "Aktuálne máme vydané stavebné povolenie na stavbu cesty k jednej tejto časti," pripomenula.         

Obec eviduje viac ako 220 nehnuteľností, veľkú časť z nich obývajú mladé rodiny. Len detí do 15 rokov tam býva viac ako 100. Keďže materskú školu nemajú, rodičia deti zatiaľ vozia do škôl do Zvolena či Dobrej Nivy. 

Investovať by postupne chceli aj do obnovy miestnych komunikácií či do rozšírenia vodovodnej siete. Výzvou je aj budovanie kanalizácie, ktorá v obci nie je. Podľa Hrčkovej sa však momentálne pripravujú na výstavbu niekoľkých stoviek metrov chodníka od hlavnej cesty k obecnému úradu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
31.07.2018
Samospráva začala s búraním bytového domu na Nábrežnej ulici
V Partizánskom začali v pondelok s búraním bytového domu na Nábrežnej 206. Dom, v ktorom žili prevažne sociálne slabší obyvatelia, sa samospráva rozhodla asanovať pre jeho zlý technický stav.
viac
22.04.2020
Stavba kultúrneho domu bude závisieť od naplnenia obecnej kasy
Obec Slatinské Lazy v okrese Detva plánuje postaviť kultúrny dom a obecný úrad na mieste pôvodného kultúrneho stánku. Súčasná situácia súvisiaca so šírením nového koronavírusu však zámery obce zrejme načas pozastaví.
viac
07.07.2020
V obciach sa začalo elektronické sčítanie domov a bytov
Štatistický úrad SR dňa 1. 6. 2020 spustil prvú fázu najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %