Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.05.2023 04:15

Obec chce pre seniorov v spoločenskom dome vybudovať denný stacionár


Ilustračná snímka.


Obec Kráľ v okrese Rimavská Sobota by chcela v spoločenskom dome, v ktorom kedysi sídlil aj obecný úrad, pre seniorov vybudovať denný stacionár. Vďaka projektu by tak samospráva dokázala ukončiť niekoľko rokov trvajúcu snahu o komplexnú rekonštrukciu objektu.


Uviedol to starosta obce František Béres.

"Budova bola v havarijnom stave už 15 rokov. Preto sme sa rozhodli ísť cez nejaký projekt a ukončiť jej rekonštrukciu," priblížil Béres. Ako dodal, v uplynulých rokoch dostala obec v rámci obnovy objektu financie na novú strechu či fasádu. Zriadením denného stacionára by sa samospráve podarilo zrekonštruovať i interiér či okolie budovy.

V obci Kráľ s vyše 900 obyvateľmi je podľa starostu približne 155 seniorov, pričom mnoho z nich žije osamote. Denný stacionár by mal dôchodcom poskytnúť okrem starostlivosti i priestor na stretávanie sa a spoločné trávenie voľného času. Zariadenie s kapacitou pre 15 klientov by tiež prinieslo vznik štyroch nových pracovných miest.

Ako vyplýva zo zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv, obec Kráľ bude môcť na rekonštrukciu spoločenského domu a vybudovanie denného stacionára čerpať z európskych zdrojov vyše 290 000 eur. Samospráva už vyhlásila i verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác, v rámci projektu počíta s prestavbou objektu, zariadením interiéru i rekonštrukciou nádvoria a oplotenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2016
V Spišskej Teplici by mal vzniknúť denný stacionár
Počet obyvateľov v obci Spišská Teplica v okrese Poprad každým rokom vzrastá. Zároveň však pribúdajú aj ľudia v seniorskom veku.
viac
11.03.2019
Predmier: Najznámejším rodákom je J. I. Bajza, obec opravuje jeho rodný dom
Obec Predmier v okrese Bytča patrí medzi najstaršie osídlené lokality v oblasti severozápadného Slovenska, v roku 2018 oslávila 825. výročie prvej písomnej zmienky.
viac
07.07.2020
V obciach sa začalo elektronické sčítanie domov a bytov
Štatistický úrad SR dňa 1. 6. 2020 spustil prvú fázu najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.
viac
21.03.2022
V obci Topoľa vzniká tradičný roľnícky dom, bude v ňom remeselné centrum
Kópia pôvodnej zrubovej stavby z prelomu 19. a 20. storočia vzniká aktuálne v obci Topoľa v Sninskom okrese. Po osadení ručne štiepaných drevených šindľov a omietnutí bude slúžiť ako remeselné centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %