Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.03.2021 01:15

Pol milióna eur do modernizácie operačných sál


Snímka zdroj: (FNsP Žilina).


V rámci modernizácie vybavenia, zvýšenia kvality a bezpečnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti prichádza do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline šesť nových moderných operačných stolov v celkovej hodnote 520-tisíc eur.


Využívať ich budú operačné tímy na oddelení neurochirurgie, chirurgie, úrazovej chirurgie, pediatrickej ortopédie, urológie a otorinolaryngológie.

V žilinskej nemocnici ročne zrealizujú 20-tisíc operačných výkonov. Nové vybavenie zabezpečí významné benefity pre operatéra a pacienta. „Každý zo stolov je individuálne vybavený pre dané oddelenie tak, aby jeho nastavenia a komponenty uľahčili personálu ovládanie, zefektívnili prípravu pred samotnou operáciou a výrazne skvalitnili podmienky na operačnej sále i pri mimoriadne náročných výkonoch, ktoré u nás robíme,“ priblížil generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že polmiliónová investícia je pre nemocnicu dôležitým krokom v ďalšom rozvoji. „Vymieňame operačné stoly, ktoré majú aj viac ako 40 rokov, mnohé fungovali ešte na mechanickej báze, často vykazovali poruchy a ich ovládanie bolo náročné fyzicky i časovo. Som preto rád, že sa nám tento rok podarilo zakúpiť ďalších šesť moderných stolov s ergonomickými a technologickými vlastnosťami, ktoré zvýšia komfort, variabilitu pre naše operačné tímy, a tým pádom skvalitnia štandard a bezpečnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre samotného pacienta,“ doplnil I. Stalmašek, podľa ktorého prebehla v žilinskej nemocnici výmena operačných stolov tiež vlani, a to na oddelení gynekológie a pôrodníctva, urológie, úrazovej chirurgie a ortopédie.

Dva operačné stoly z tohtoročnej investície sú už v prevádzke na oddelení otorinolaryngológie a neurochirurgii. Dokončovacie práce prebiehajú aktuálne na druhej operačnej sále úrazovej chirurgie, dodávku zvyšných troch stolov očakáva nemocnica v priebehu marca.

Tím primára oddelenia neurochirurgie FNsP Žilina Ivana Mačugu nové vybavenie využíva prvý týždeň a zmenu pocítili okamžite. „Predtým sme museli všetko nastavovať ručne, príprava pred operáciou nám pri niektorých špecifických výkonoch trvala niekedy pol hodinu, teraz je to jedným gombíkom urobené v priebehu minúty. Práca je tak jednoduchšia, precíznejšia a predovšetkým efektívnejšia, čo znamená zároveň menšie prestoje medzi pacientmi. Momentálne operujeme iba neodkladné prípady, no keď sa spustí operatíva naplno a vrátime sa opäť do normálu, denne budeme vedieť pomôcť väčšiemu počtu ľudí a skrátiť čakacie doby,“ uviedol primár žilinskej neurochirurgie, ktorá je jednou z najvyťaženejších na Slovensku. Ročne tu štandardne vykonajú približne 1 100 operačných výkonov, vrátane až okolo 200 komplikovaných operácií mozgu.

 

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Žilina chystá modernizáciu trolejbusovej trate a depa
Mesto Žilina začalo realizovať prvé kroky k rozsiahlej modernizácii trolejbusovej dráhy a výstavby údržbovej základne – trolejbusového depa v Žiline.
viac
23.04.2021
Ďalšia modernizácia pre mamičky vo FNsP Žilina
Vyšší komfort a kvalitu hospitalizácie prináša pacientkam Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline modernizácia na štvrtom poschodí pavilónu gynekológie a pôrodníctva.
viac
03.08.2021
Nemocnica modernizuje urologické operačné sály
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina realizuje vlastnými kapacitami komplexnú rekonštrukciu dvoch operačných sál oddelenia urológie.
viac
09.12.2021
Žilinská pôrodnica stále najobľúbenejšou v kraji
Pôrodnicu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline si na príchod svojho bábätka vyberá stále najviac mamičiek spomedzi všetkých nemocníc v Žilinskom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %