Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.05.2021 04:00

Po necelom roku prerazili tunel Bikoš


Na snímke robotníci pri prerazenom tuneli. Snímka zdroj: (tasr).


Po takmer roku vo štvrtok prerazili tunel Bikoš, ktorý je súčasťou 4,3 kilometra dlhého severného obchvatu mesta Prešov.


Začína sa v napojení na diaľnicu D1 v mimoúrovňovej križovatke Prešov západ a končí sa v mimoúrovňovej križovatke Prešov sever s cestou I/68, ktorá zabezpečí vylúčenie tranzitu s centrálnej mestskej zóny. Motoristom ušetrí približne 10 minút.

„Národná diaľničná spoločnosť (NDS) dokázala, že pri kvalitnom manažmente a riadení dokážu aj na Slovensku byť stavby, ktoré sú v súlade s harmonogramom. Kiežby sme takto stavali všade. Nemôže to skončiť prvou etapou severného obchvatu Prešova. Som presvedčený, že v najbližších týždňoch, možno mesiacoch, bude zahájená aj súťaž na druhú etapu severného obchvatu Prešova. Nemali sme dobré dáta, nevychádzala návratnosť tohto projektu, čiže spolu s Útvarom hodnoty za peniaze (ÚHP) a s Výskumným ústavom dopravným prepočítavame druhú etapu tak, aby sme ju mohli s čistým svedomím v lete korektne a kvalitne vysúťažiť, respektíve začať súťaž,” uviedol minister dopravy Andrej Doležal po štvrtkovom prerazení tunela.

Počas výstavby sa vyskytli u zamestnancov prípady ochorenia COVID-19. Podľa generálneho riaditeľa NDS Juraja Tlapu zhotoviteľ dokázal výpadky nahradiť. „Takže skutočne sme konkrétne na tomto tuneli v predtermíne. Je absolútne reálny termín jar 2023, že bude stavba hotová, sprevádzkovaná vrátane mostných objektov, všetkého,” povedal Tlapa.

Zhotoviteľom R4 Prešov, severného obchvatu prvej etapy, ktorého súčasťou je tunel Bikoš, je Váhostav - SK a TuCon. Zmluvná cena predstavuje 142 876 816 eur. Stavba je financovaná zo štátneho rozpočtu.

„Pred pár týždňami som na vláde predstavil harmonogram investičnej výstavby. Ja rešpektujem R4 ako súčasť koridoru Via Carpatia. Nesmieme ju stavať po úsekoch, lebo zmysel bude dávať len ako celok. Je to v harmonograme investičnej výstavby relatívne vysoko, ale asi uznáme všetci, že nemôže byť R4 skôr ako D1,” povedal na margo výstavby celej R4 Doležal.

Podľa primátorky Prešova Andrey Turčanovej je doprava v Prešove celé roky veľmi kritická. „Naozaj som veľmi vítala, keď sa rozhodlo ministerstvo dopravy, že začne s D1 a následne, vlastne o dva roky neskôr, aj s R4. To, že už je prerazený tunel, je, si myslím, dobrý signál. Verím, že sa dočkáme dobudovania R4, ktorá je naozaj pre rozvoj regiónu, ale aj mesta Prešov, veľmi dôležitá a kľúčová,” povedala Turčanová.

Na výstavbe úseku D1 Prešov, západ – Prešov, juh, ktorého súčasťou je tunel Prešov, sa pre výskyt ochorenia COVID-19 práce predĺžili.

„Práve dnes sme sa so zhotoviteľom dohodli, že pred samotným spustením do prevádzky včas oznámime deň D, aby sa občania mohli prejsť, korčuľovať, bicyklovať a zoznámiť so stavbou a v októbri sa jazdí v každom prípade,” dodal generálny riaditeľ NDS Juraj Tlapa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
Tunel Branisko by mal byť do roku 2022 dvojrúrový
Ak sa má zachovať bezpečnosť motoristov, druhá rúra diaľničného tunela Branisko by mala vodičom začať slúžiť najneskôr v roku 2022. Uviedol to generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Róbert Auxt.
viac
22.12.2020
Mesto Prešov v spolupráci s NDS rekonštruuje cestu Za Kalváriou
Mesto Prešov opravuje cestu na ulici Za Kalváriou. Vybudovaná bude nová dažďová kanalizácia a v ďalšej fáze rekonštrukcie pribudne nový asfalt.
viac
04.02.2021
Výstavba dôležitého diaľničného úseku bude pokračovať
Výstavba tunela Višňové bude pokračovať. Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky ohlásilo víťazného uchádzača, ktorým je spoločnosť SKANSKA.
viac
27.10.2021
NDS vo štvrtok otvorí diaľničný úsek D1 s tunelom Prešov
Diaľničný úsek D1 Prešov, západ - Prešov, juh s tunelom Prešov Národná diaľničná spoločnosť (NDS) slávnostne odovzdá motoristom do užívania vo štvrtok 28. októbra o 13.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %