Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.02.2017 01:44

Petícia obyvateľov Matejoviec nie je v súlade s petičným právom


Ilustračná snímka: (tasr).


Petíciu občanov mestskej časti Matejovce proti plánovanej výstavbe komunitného centra pre Rómov samospráva Popradu nemôže vybaviť v súlade s petičným právom. Informovala o tom právnička mesta Poprad Anna Gaborčíková počas ostatného (23. 2.) zasadnutia mestského zastupiteľstva.


Problémom je najmä interpretácia petície. Právnička naznačila aj možné porušenie Ústavy SR.      

"Zákon o petičnom práve hovorí o tom, že petícia nesmie vyzývať k porušovaniu ústavy a zákonov. V tomto prípade to malo takýto nádych. V samotnom texte petície sa spomína, že chcete zabrániť segregácii, oddeleniu neprispôsobivých občanov. Zo sprievodného listu zase jasne vyplýva, že nechcete rómskej komunite dopriať niektoré práva, ktoré má," priblížila právnička. Petíciu podpísalo viac ako 1300 obyvateľov mestskej časti prostredníctvom internetu alebo v klasickej papierovej forme. Pre niektoré chýbajúce údaje je podľa Gaborčíkovej platných len 962 podpisov.    

Mestskí poslanci schválili vypracovanie projektovej dokumentácie na výstavbu komunitného centra za 33 000 eur v auguste 2016. Tento zámer sa však nepozdáva viacerým Matejovčanom. Samospráva sa chce zapojiť do výzvy Ministerstva vnútra SR na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameraný na výstavbu, prestavbu a modernizáciu komunitných centier v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. V centre by mali byť poskytované sociálne služby, napríklad sociálne poradenstvo či pomoc pri príprave na školské vyučovanie.      

Matejovčanom sa však zámer radnice nepáčil, preto začali so spisovaním petície. "Nie sme proti výstavbe samotného komunitného centra, ale proti jeho umiestneniu na Staničnej ulici," povedal predseda petičného výboru Ľuboš Stankoven. Podľa jeho ďalších slov pod petíciu sa podpísali aj Rómovia, ktorí s výstavbou nesúhlasia. Viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš uviedol, že samospráva poukazuje na rómsky problém na Staničnej ulici dlhodobo. Ako doplnil, aj keď hľadali inú lokalitu, kde by komunitné centrum mohli vybudovať, nenašli ho. "Ak by tam však vznikla napríklad epidémia žltačky či čohokoľvek, mali by sme tu okamžite petíciu, že sme to neriešili," dodal viceprimátor.      

Predseda petičného výboru uviedol, že v minulosti Rómovia v Matejovciach nežili. "Prví sem prišli v 50. rokoch minulého storočia zo Záľubice. Máme tu Rómov z Dobšinej, Šváboviec, ale aj z Levíc," povedal. Primátor mesta Poprad Jozef Švagerko podotkol, že Matejovce chcú riešiť komplexne a nie je to o tom, že v tejto mestskej časti Rómovia kedysi nežili. "Chceme riešiť námestie, čierne stavby, sochu Immaculaty," vymenoval primátor s tým, že s petičným výborom sa stretne vo štvrtok (2. 3.).

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Občianska hliadka v Matejovciach sa osvedčila
V Matejovciach bude opäť pôsobiť občianska hliadka. Mesto Poprad uspelo s projektom, ktorý bude realizovaný v rámci Národného projektu „Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom vybraných aktívnych opatrení trhu práce“ finančne podporovaného Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny UPS VR Poprad.
viac
04.04.2017
V mestskej časti Matejovce začala opäť pôsobiť občianska hliadka
Od začiatku apríla 2017 začala v meste Poprad znova pôsobiť občianska hliadka. Vznikla na základe podpísanej Dohody medzi Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Poprad a mestom Poprad,  v rámci  Národného projektu Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom VAOTP-2.
viac
11.03.2018
Plán rozvoja by mal v Matejovciach priniesť systém, poriadok a postupnosť
Mesto Poprad vytvorilo spoločne s Klubom Matejovčanov pracovnú skupinu, ktorej cieľom je vypracovať dlhodobý plán rozvoja pre túto časť mesta. Má za sebou už tri stretnutia, na ktorých sa postupne prešlo od informatívnych správ ku konkrétnym požiadavkám a navrhovaným riešeniam.
viac
03.06.2022
Poslanci vyzývajú mesto na zastavenie výstavby skládky v Matejovciach
V popradskej mestskej časti Matejovce sa má stavať skládka a priestor na spracovanie nebezpečného odpadu. Poslanci z klubu Tím Poprad 22 vyzývajú primátora Antona Danka, aby výstavbu zastavil.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %