Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.10.2020 12:45

Päť princípov pre transparentné a efektívne IT


Ilustračná snímka.


Vláda SR minulý týždeň schválila päť princípov pre transparentné a efektívne IT. Posledný Odpočet plnenia Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy konštatuje, že pri digitalizácii Slovensko zaostáva.


Odpočet plnenia Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy minulý týždeň schválila vláda. Odpočet konštatuje, že pri digitalizácii Slovensko zaostáva.

Predložený materiál je tvorený piatimi základnými princípmi riadenia projektov, ktorá sa financujú z verejných zdrojov či zdrojov Európskej únie. Každý jeden princíp predstavuje odpoveď na doterajšiu netransparentnú a neefektívnu realizáciu IT projektov.

Hneď na prvom mieste pätica stanovuje princíp, aby štát mal dostatočné interné odborné kapacity na riadenie IT projektov. Iným slovami, ak je IT riešenie dodané externou spoločnosťou, musí byť štát schopný riadiť dodaný produkt a nesmie byť závislý na dodávateľovi. Zvýšiť nezávislosť štátu na dodávateľovi má aj prenos duševného vlastníctva na štát ako ďalší princíp.

Ďalšie tri princípy riadenie IT projektov zvyšujú nároky na transparentnosť pri verejnom obstarávaní či pri riadení projektových činností. A v neposlednom rade zvyšujú mieru sprístupňovania výsledkov a výstupov IT projektov. Ministerstvo informatizácie pre jednoduché uplatňovanie týchto princípov pripravilo vzorové zmluvy, ktoré štátnym inštitúciám pomôžu s uplatňovaním týchto princípov.

Bližšie informácie sa dočítate TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
09.10.2020
Balík REACT EÚ na európskej úrovni
Prinášame aktuálny prehľad rokovaní a pozícií o finančnom balíku REACT EÚ, ktorý je súčasťou finančného nástroja Next Generation EÚ na európskej úrovni.
viac
30.10.2020
Renovácia brownfieldov z Fondu obnovy
Rezort dopravy a výstavby chce z Fondu obnovy financovať aj renováciu zanedbaných brownfieldov v intravilánoch miest.
viac
04.11.2020
V súvislosti s 2. kolom testovania bolo kontaktovaných minimum samospráv
Do utorkového (3. 11.) večera bolo v súvislosti s ďalším kolom plošného testovania oslovených minimum samospráv. Uviedol to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %