Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.05.2023 12:10

Parlament schválil nové pravidlá pre znečisťovateľov ovzdušia


Ilustračná snímka - TASR


Motivovať znečisťovateľov ovzdušia k postupnému znižovaniu emisií má nový zákon o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia z dielne Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.


Nová právna úprava po vyše dvadsiatich rokoch nastavuje spravodlivejšie spoplatňovanie vypúšťania znečisťujúcich látok do ovzdušia. Zákon má zároveň ambíciu byť silným ekonomickým a motivačným nástrojom na dosiahnutie cieľov, stanovených v oblasti ochrany ovzdušia v súlade s Envirostratégiou 2030 aj programovým vyhlásením vlády. Prostredníctvom zákona chce MŽP SR zároveň zabrániť odvrátiteľným úmrtiam v dôsledku znečisteného ovzdušia.

Nová právna úprava zvyšuje sadzby základných poplatkov tak, aby ich výška zohľadňovala negatívne vplyvy vypúšťania znečisťujúcich látok do ovzdušia a motivovala znečisťovateľov ovzdušia k ďalšiemu znižovaniu emisií. Nový zákon navrhuje zvyšovanie sadzby poplatkov tak, že sa do roku 2030 zdvojnásobí. Od roku 2031 sa poplatky budú každoročne navyšovať podľa výšky inflácie.

Zákon zvyšuje hranicu minimálnej sadzby pre vznik poplatkovej povinnosti. Kým doteraz povinnosť platiť poplatky za znečistenie ovzdušia vznikala všetkým spoločnostiam, ktorých množstvo vypustených emisií prekročilo ekvivalent sumy 34 eur, po novom povinnosť platiť za znečistenie ovzdušia budú mať iba tie firmy, ktoré vypustia do ovzdušia emisie v hodnote 500 eur. 

Zmeny nastanú aj v prípade osobitnej oznamovacej povinnosti. Za oznámenie sa bude považovať samotné oznámenie údajov o emisiách do Národného emisného informačného systému (NEIS). Mestá a obce budú môcť rozhodnúť o zavedení poplatkovej povinnosti pre vybrané malé zdroje znečisťovania všeobecne záväzným  nariadením.

Nový zákon o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia nadobudne účinnosť 1. januára 2024. Ustanovenia, ktoré sa týkajú poplatkov za emisie z veľkého, alebo stredného zdroja a ich výpočet (§ 2 odsek 2 písmeno f), nadobudnú účinnosť 1. januára 2025.

 

 

Autor: Zdroj: Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Parlament dal zelenú efektívnejšej ochrane ovzdušia
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes schválili novelu zákona o ochrane ovzdušia. O aplikačnej novele odpadového zákona budú hlasovať v stredu (18.10.). Informoval o tom hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
11.01.2018
SRZ spustil petíciu za zachovanie všeľudového rybárstva na Slovensku
Slovenský rybársky zväz (SRZ) odštartoval v súvislosti s pripravovaným novým zákonom o rybárstve petíciu za zachovanie všeľudového, rekreačného a športového rybárstva na Slovensku. Cieľom je odolať tlaku záujmových skupín a zachovať v rámci pripravovaného zákona o rybárstve súčasné postavenie SRZ.
viac
04.09.2019
ZMOS požiadal parlament o neschválenie zákona
Združenie miest a obcí Slovenska sa pred začiatkom septembrovej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky listom obrátilo na členov parlamentu.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %