Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
26.05.2018 11:39

Pamiatku Jozefa Gabčíka si na jeho memoriáli uctilo vyše 200 bežcov


"Vlastencovi za hrdinské činy v boji za slobodu venujú pri príležitosti 90. výročia narodenia a 60.výročia smrti vďační občania Žiliny."


Na 24. ročníku Memoriálu Jozefa Gabčíka, priameho účastníka atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v roku 1942 v Prahe, si v sobotu uctilo jeho pamiatku vyše 200 bežcov, ktorí absolvovali trať z Rajeckých Teplíc-Poluvsia do Žiliny.


 Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniela Zmeka potrebuje každá armáda svojich hrdinov. "Ľudí, ktorých môže mať ako vzor. A Jozef Gabčík, jeho osoba a životný osud je nádherným vzorom pre vojaka. Aj keď s tragickým osudom. Ako náčelníka generálneho štábu ma teší, že 5. pluk špeciálneho určenia je pomenovaný po tomto vzore a udržiava všetky tradície, týkajúce sa tejto osobnosti. A rozvíja ich ďalej. Už dnes má za sebou množstvo úloh, ktoré plnil v zahraničí, a ľudí, ktorí sa stali novodobými hrdinami. Či už je to kapitán Makovník, alebo rotmajster Fraštia," povedal Zmeko.       

Víťazom memoriálu sa stal rotný Marek Mockovčiak z prešovského Práporu logistickej podpory. Na 11-kilometrovej trati nechýbalo podľa veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia Miroslava Gardla zdravotnícke zabezpečenie, občerstvenie a regulácia trate. "A ani najstarší účastník, 83-ročný autor myšlienky memoriálu Ján Hanák. Pred 24 rokmi prišiel s myšlienkou založiť memoriál na počesť Jozefa Gabčíka. Je pre nás veľká česť, že je tejto myšlienke stále verný," zdôraznil Gardlo.       

"Sme radi, že môžeme propagovať nášho hrdinu a vojaka, ktorý splnil svoj rozkaz do posledného náboja. Posledným nábojom sa zastrelil, bohužiaľ. Ale Nemci by ho mučili a aj tak popravili. Taký bol osud Jožka Gabčíka," uzavrel viceprezident Klubu vojenských výsadkárov SR a predseda žilinského oblastného výboru František Glatter.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2016
Stropkovský jarmok ponúkne rock, moderné žánre i množstvo sprievodných podujatí
Obnovený jarmok v Stropkove sa blíži. V tomto roku napíše v dňoch 5. až 7. augusta svoju 22. kapitolu.
viac
05.04.2017
Návštevnosť SR pokorila hranicu päť miliónov
Rekordný rok 2016 z pohľadu návštevnosti Slovenska je potvrdený. Prvýkrát v histórii Slovenska bola prekonaná hranica 5 miliónov návštevníkov.
viac
25.11.2020
Rezort školstva pripravil Nultý akčný plán
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v rámci vnútrorezortného dialógu a v spolupráci s odborníkmi z praxe, identifikovalo kľúčové oblasti, ktorých riešenie bude prioritné počas roka 2021.
viac
28.05.2022
Poluvsie: Memoriál Jozefa Gabčíka prilákal na štart niekoľko stoviek bežcov
Viac ako tri stovky bežcov sa v sobotu v Poluvsí postavili na štart 28. ročníka Memoriálu Jozefa Gabčíka. História behu siaha do začiatkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Informoval o tom zástupca veliteľa pluku Miroslav Modrocký.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %