Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
29.05.2024 10:05

Oslavy salašníctva a ovčiarstva sa konali po roku opäť na Salaši Zbojská


Ilustračná snímka


Na Salaši Zbojská sme v rámci podujatia ,,Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky“ oslávili tradície našich predkov spred sto rokov, ktoré sú spojené so salašníctvom a ovčiarstvom. Tento tradičný festival nám opäť umožnil uvedomiť si potrebu existencie vzácneho remesla a zároveň oceniť si náročnú p


V Sedle Zbojská, opradenom legendami o zbojníkoch, na čele s Jakubom Surovcom, tak opäť po roku zazneli zvonce oviec na počesť sviatku sv. Juraja, ktorý sa od pradávna spája s prvým vyháňaním oviec na pašu, a to v sprievode valachov i priaznivcov tohto krásneho, no o to viac náročného povolania, ktoré sa postupne vytráca.

Hlavnú myšlienku podujatia priblížil aj majiteľ Salašu Zbojská, Igor Vlček.: ,,Podujatie sme slávnostne otvorili pri Kaplnke zasvätenej sv. Jurajovi, a to modlitbou spojenou so spoveďou valachov a požehnaním oviec. Ide o neoddeliteľný cirkevný akt tohto, pre nás naozaj výnimočného sviatku. Súčasťou osláv je aj kultúrny program v podaní viacerých folklórnych súborov z regiónu a jeho priľahlého okolia, ako aj servírovanie poctivých salašníckych jedál, pochúťok či špecialít z grilu“.

Po opisovanom cirkevnom počine sa na pódiu pri Salaši Zbojská postupne predstavili jednotlivé folklórne súbory so svojim tanečným, speváckym i hudobným talentom. Pre deti bol pripravený zábavný animačný program so súvisiacou valaskou kultúrou. Účastníci si mohli počas programu  zakúpiť aj ručne vyrobené výrobky od miestnych remeselníkov na remeselnom trhu.

Dôležitou prezentáciou ovčiarstva a valaskej kultúry je práve kultúrne dedičstvo, ktoré sa pretavuje do tradícií, zvykov, remesiel a ľudových odevov. Prostredníctvom tohto podujatia máme možnosť sa vrátiť v čase, do doby našich predkov, ktorí tvrdo pracovali na salašoch a v horách nezávisle od počasia. Sme naozaj veľmi hrdí, že sa toto dedičstvo ešte stále zachováva z generácie na generáciu, čím pretrváva dodnes.,“ povedala riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONEI, Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková.

Podujatie finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj cez finančný príspevok Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus pod značkou Za horami, za dolami. Ďakujeme!

Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

Autor: (ts-Tím REGIÓN HOREHRONIE)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2016
Vo Vysokej nad Kysucou oslávili štyristo rokov obce
Tam, kde sa rieka Kysuca hlboko zarezala do flyšu a oddelila Turzovskú vrchovinu od Javorníkov a príroda tak vytvorila nádherný kraj a kde sa na kopaniciach usadili pracovití ľudia, tu sa začala pred 400 rokmi písať história obce Vysoká nad Kysucou.
viac
06.04.2017
Zo salaša do mesta
Salaš opäť zavíta do Považskej Bystrice. 8 apríla zaplnia námestie ovečky, strihači vlny a stánky s pravými salašníckymi dobrotami.
viac
07.06.2017
Snina pri príležitosti výročia predstaví vlastnú mincu i pieseň
Sninská samospráva sa pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste rozhodla pripraviť pre svojich obyvateľov možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Mesto bude zároveň reprezentovať aj nová pieseň. Obe zaujímavosti predstaví verejnosti už tento piatok (9. 6.).
viac
26.04.2019
Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky
Salaš Zbojská Zbojnícky dvor Vás v nedeľu 5. mája srdečne pozývame na tradičné podujatie, unikátne svojim charakterom, ktorým spoločne obnovíme tradície spred 100 rokov spojené so salašníctvom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %