Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.04.2024 11:10

Oslavy Dňa mesta Košice sa začnú oživením Spievajúcej fontány


Spievajúca fontána, snímka zdroj: Turistika.cz


Pestrý program ponúknu tohtoročné oslavy Dňa mesta Košice, ktoré budú trvať od 27. apríla do 17. mája. Ich súčasťou bude otvorenie Spievajúcej fontány na Hlavnej ulici.


 Účastníkov čaká aj krájanie 90-metrového makovníka, slávnostný ceremoniál s odovzdávaním verejných ocenení či ekumenická bohoslužba na zrevitalizovanom Verejnom cintoríne.         

Pôjde už o 30. ročník osláv, ktoré sa viažu k udalosti zo 7. mája 1369, keď uhorský kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu historicky prvú erbovú listinu. Mesto informovalo, že celkovo ide o takmer 70 hlavných a sprievodných kultúrnych, spoločenských alebo športových podujatí.         

Úvod bude patriť slávnostnému uvedeniu Spievajúcej fontány do života s najmodernejšími novinkami a smart riešeniami, prostredníctvom ktorých sa bude riadiť jej prevádzka. Primátor Jaroslav Polaček pozval Košičanov aj na výstavu Spievajúca fontána v obrazoch o jej histórii až po súčasnosť.         

"Zaujímavý program spolu s finále Slovenského pohára sme pripravili aj k otvoreniu Košickej futbalovej arény. Tá sa stane plnohodnotným štadiónom pre medzištátne reprezentačné zápasy s kapacitou 12.555 divákov. Verejnosť pozývam aj na vynovený Verejný cintorín, kde na záver osláv máme naplánovanú slávnostnú ekumenickú bohoslužbu," uviedol primátor.         

Podľa vedúceho referátu kultúry košického magistrátu Richarda Herrgotta je dramaturgia osláv koncipovaná tak, aby pozostávala najmä z najobľúbenejších a najatraktívnejších podujatí z pohľadu Košičanov. Na ich konanie prispeli viacerí sponzori.         

Medzi najznámejších účinkujúcich budú patriť orchester, dirigent a sólisti Národného divadla v Košiciach, kapela No Name, folklórne súbory, ale aj žiaci a pedagógovia umeleckých škôl.         

Primátor pripomenul, že oslavy Dňa mesta Košice zakladal vtedajší primátor a neskorší prezident SR Rudolf Schuster. "Viackrát sme sa na túto tému rozprávali a poradil nám, ako to máme robiť čo najlepšie. Tento ročník nebude len o zábave, tanci, ale chceme počas neho prezentovať aj krásne a dobré veci, ktoré v rámci investičných projektov robíme pre skvalitnenie života našich obyvateľov," uviedol Polaček.         

Projektový manažér K13 - Košické kultúrne centrá Matúš Binc doplnil, že do programu osláv zakomponovali aj festival Use The City, ktorý opäť prinesie do centra mesta netradičné formy kultúry a umenia. Súčasťou bude napríklad Kultúrne bludisko, módna prehliadka alebo vystúpenia pouličných umelcov, žonglérov a cirkusantov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2021
Netradičné oslavy Dňa Európy na Slovensku sa blížia
Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravuje v spolupráci so svojimi partnermi oslavy Dňa Európy. Budú prebiehať od 6. mája a obsiahnu množstvo prevažne online podujatí a aktivít. Všetko za dodržania prísnych opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu.
viac
22.04.2022
Oslavy Dňa mesta Košice prinesú okolo 50 podujatí
Približne 50 hlavných a sprievodných podujatí je pripravených pri príležitosti 28. ročníka osláv Dňa mesta Košice, ktorý oficiálne potrvá od 29. apríla do 8. mája. Informovalo o tom vedenie mesta na štvrtkovom brífingu.
viac
29.04.2022
Oslavy dňa mesta odštartujú v piatok dídžejmi aj svetelnou párty
Podujatím Košice (DJ´s) On Air a svetelnou párty odštartujú v piatok oslavy Dňa mesta Košice. Tohtoročná otváracia show sa začne na Hlavnej ulici o 17.00 h.
viac
26.04.2023
Oslavy Dňa mesta odštartujú v piatok, ponúknu množstvo podujatí
Hudobno-tanečné vystúpenia, športové aktivity, výstavy a ďalšie kultúrne podujatia prinesie 29. ročník osláv Dňa mesta Košice, ktorý sa oficiálne začne v piatok (28. 4.) a potrvá do 7. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %