Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.12.2021 03:20

Ornitológovia pripomínajú možnosť zapojiť sa do sčítania vtáctva na kŕmidlách


Ilustračná snímka.


Sezóna zimného prikrmovania vtáctva je v plnom prúde, do sčítania vtáctva na zimných kŕmidlách sa môže zapojiť aj verejnosť.


Podujatie sa koná od 24. do 31. decembra. Údaje možno zaslať vo vyplnenom formulári, alebo zadať do online databázy aves.vtaky.sk. Informovali o tom zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.

"Posledné mrazivé dni v niektorých regiónoch Slovenska napovedajú, že sezóna návštevnosti vtáčích kŕmidiel bude na mnohých miestach zaujímavá a bude čo sčítavať," myslí si Zuzana Lackovičová z SOS/BirdLife. Dodala, že do sčítania vtáctva sa môže zapojiť každý, kto prikrmuje vtáctvo v mestách, obciach, záhradách, na balkónoch či sídliskách a spočíta vtáky v priebehu tohto týždňa, najneskôr do 31. decembra.

Lackovičová skonštatovala, že celkovo na vtáčích kŕmidlách môže byť zaznamenaných viac ako 40 druhov vtáctva. Ich počty a frekvencia návštevy krmoviska podľa jej slov súvisia s priebehom zimy. Ak sú zimy miernejšie, aj počty operencov na kŕmidlách sú nižšie. Naopak, ak udrie tuhá zima v kombinácii so snežením alebo poľadovicou, kŕmidlá sa stávajú stredobodom záujmu vtákov v našom okolí. Poznamenala, že z roka na rok sa líši počet i druhové zloženie vtákov pri kŕmidlách.

Presné inštrukcie, ako postupovať pri sčítaní a zasielaní údajov, nájdu záujemcovia aj na webe vtaky.sk. Údaje o počtoch sčítaných vtáčích druhov, ale aj fotografie návštevníkov kŕmidiel, samotných kŕmidiel či kŕdľov kŕmiacich sa vtákov môžu účastníci zasielať e-mailom na prikrmujeme@vtaky.sk. Fotografie alebo videá budú zaradené do súťaže.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Demokraciu nemožno hodnotiť kauzami
Na demokraciu sa môžeme pozerať z hľadiska legislatívneho ukotvenia jej mechanizmov, ale aj cez vlastné sklamania, osobné očakávania a nevyužité príležitosti.
viac
28.02.2020
Ochranári z TANAP-u a PIENAP-u sa zapojili do sčítavania vtáctva
Ochranári z Pieninského národného parku (PIENAP) a Tatranského národného parku (TANAP) sa zapojili do tohtoročného zimného sčítavania vodného vtáctva. To sa zameriava na zistenie početnosti nehniezdnych populácií vodných a na vodu viazaných jedincov.
viac
26.01.2021
Verejnosť môže prihlásiť ekologické projekty do 21. februára
Zelené, ekologické projekty, ktoré sa realizovali v minulom roku, bude môcť verejnosť nominovať na ocenenie Atlas. Urobiť tak môže do 21. februára v rámci šiestich kategórií.
viac
18.03.2024
Do sčítania bocianov sa môže zapojiť i verejnosť
V tomto roku sa po desiatich rokoch opäť uskutoční i na Slovensku medzinárodné sčítanie bocianov. Ako pre TASR uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody SR - Regionálneho centra ochrany prírody (RCOP) Prešov, sčítanie ponúkne výsledky, aký je populačný trend bocianov v Európe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %