Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.04.2019 11:20

Originál privilégií kráľa Ondreja III. sprístupnia pre verejnosť


Originál privilégií kráľa Ondreja III. Snímka: (tasr)


Magistrát hlavného mesta chce historicky prvýkrát ukázať širokej verejnosti originál prvého známeho mestského dokumentu Bratislavy. Privilégiá kráľa Ondreja III. majú byť najväčším lákadlom tohtoročných Bratislavských mestských dní.


V relácii Hlavné mesto na Tablet.TV to potvrdil bratislavský primátor Matúš Vallo. "Okrem všetkých programov, ktoré mesto pri príležitosti obľúbených Bratislavských mestských dní každý rok pripravuje, chceme tento raz Bratislavčankám, Bratislavčanom i všetkým návštevníkom ukázať privilégiá Ondreja III. Bol to kráľ, ktorý urobil z dediny mesto. Udelil mu 22 privilégií. Ak sa niekto zaujíma o históriu Bratislavy, toto je jeden z najdôležitejších míľnikov, a preto tento dokument treba vidieť," uviedol Vallo v súvislosti s plánovaným vystavením originálu.       

Podľa riaditeľa Múzea mesta Bratislavy Petra Hyrossa, vidieť listinný originál je jedinečnou príležitosťou. "Dokument je jedným z najdôležitejších písomných dokladov, ktorý sa týka dejín Bratislavy. Takáto listina sa nevystavuje iba tak, a preto jej sprístupnenie verejnosti budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia. Veľmi zodpovedne sa na to pripravujeme," deklaroval Hyross. Pergamenová listina je chránená v trezore mestského archívu.       

Privilégiá kráľa Ondreja III. budú v Múzeu mesta Bratislavy vystavené deväť dní. "Naším cieľom je ukázať kus bratislavskej histórie. Listina bude vystavená už v piatok (26. 4.) a následne celý týždeň, a to až do nedele (5. 5.), pričom vstup do múzea bude v dňoch 27. - 28. apríla pri príležitosti Bratislavských mestských dní bezplatný," vysvetlil Hyross. Upozornil, že v prípade zvýšeného záujmu zo strany návštevníkov bude múzeum vstup regulovať.       

Tohtoročnou súčasťou Bratislavských mestských dní bude aj organizovaná prehliadka Starého mesta s primátorom Vallom. O ďalších sprievodných podujatiach bude magistrát informovať v najbližších dňoch na oficiálnych stránkach hlavného mesta.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Október v bratislavskom regióne prinesie hody
Pokračovanie Župnej jesene so sebou aj v októbri prinesie podujatia, ktoré vytiahnu do jesenných ulíc milovníkov hodovania, dobrého vína a miestnych špecialít z kapusty.
viac
08.11.2017
V piatok začnú v Bratislave obľúbené Svätomartinské dni
Svätomartinské dni, ktoré spájajú staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína, sa budú konať od piatka 10. novembra do nedele 12. novembra na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci. Súčasťou trojdňového programu bude aj viacero aktivít a predstavení pre deti.
viac
18.06.2018
Novinkou bratislavských korunovácií bude detský korunovačný sprievod
Aj tento rok bude hlavné mesto organizovať jedno z najtradičnejších podujatí – Bratislavské korunovačné dni. Tohtoročnou novinkou je detský korunovačný sprievod, do ktorého sa môžu deti zapojiť a aspoň na jeden deň sa stať princeznou či princom.
viac
23.08.2019
Súčasťou hradných hier bude rytiersky turnaj na koňoch
V poradí 14. ročník Šarišských hradných hier sa uskutoční v nedeľu 25. augusta na hrade Šariš. Organizátori si pripravili program, v ktorom si pripomenú 720. výročie udelenia mestských výsad kráľom Ondrejom III.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %