Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.03.2020 11:00

Organizácie vyzývajú vládu na podporu cyklistickej, pešej a verejnej dopravy


Cyklochodník z Popradu do Svitu. Snímka zdroj: (mtbiker.sk).


Spolu 44 organizácií vyzýva novú vládu, aby zvýšila svoju podporu v cyklistickej, pešej a verejnej osobnej doprave. Rovnako, aby zásadné ciele a opatrenia zahrnula aj do svojho programového vyhlásenia. Informovala o tom Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.


„Slovensko významne zaostáva za inými štátmi Európy vo využívaní bicykla ako dopravného prostriedku. Veríme, že ide iba o dočasnú situáciu a že nová vláda si naplno uvedomí, že budúcnosť spočíva v rozvoji nemotorovej a verejnej osobnej dopravy a nie v posilňovaní individuálnej automobilovej dopravy,” povedal predseda Cykloplatformy Slovenska Ján Roháč.

Občianske organizácie a samosprávy výzvy požadujú zvýšenie podielu cyklistickej dopravy na päť percent. Taktiež chcú zvýšenie bezpečnosti a komfortu pohybu chodcov a cyklistov tak, aby sa znížila ich úmrtnosť o 50 percent. Žiadajú vytvorenie kvalitnej siete bezpečných cyklistických komunikácií a dopravne upokojených zón v sídlach a regiónoch. Chcú, aby sa posilnilo aj využívanie bicykla ako prostriedku na dopravu, rekreáciu a cestovný ruch s cieľom zlepšiť kvalitu životného prostredia.

Prezident Cyklokoalície Dan Kollár poznamenal, že efektívne opatrenia prinesú "sladké ovocie" v podobe zdravotných, sociálnych, environmentálnych aj ekonomických benefitov pre celú krajinu. Iniciátori výzvy a jej signatári deklarujú pripravenosť pomôcť vláde aj jednotlivým rezortom pri napĺňaní cieľov, ktoré požadujú, a pri realizácii navrhovaných opatrení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2020
Vláda chce znížiť emisie z domácich kúrenísk
Vláda sa chce zamerať na konkrétne opatrenia, aby znížila emisie z domácich kúrenísk. Plánuje zaviesť dvojstupňovú kontrolu znečisťovateľov. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti životného prostredia.
viac
24.08.2020
SR zatiaľ v podpore cyklistickej dopravy oproti okolitým krajinám zaostáva
Slovensko zatiaľ v podpore a využívaní cyklistickej dopravy v porovnaní s okolitými krajinami zaostáva. Najviac kilometrov cyklotrás zo slovenských miest má Bratislava, potenciál rozvoja v tomto smere má napríklad aj Trnava.
viac
23.12.2020
Podpora Programu rozvoja vidieka v roku 2020
V rámci Programu Rozvoja vidieka SR 2014 -2020 bolo v roku 2020 vyhlásených 5 výziev. Novinku predstavovali dve výzvy, kde sa listinné doručenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok nahradilo výlučne elektronickým doručením.
viac
16.08.2021
IROP: Cyklovýzva už zverejnená
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zverejnilo výzvu na zvyšovanie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravených osôb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %