Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.01.2020 04:05

Od masových popráv vo vápenke v Nemeckej uplynulo 75 rokov


Pamätník v Nemeckej, Snímka: (tasr)


Je to jedna z najtragickejších kapitol slovenských novodobých dejín a jeden z najväčších vojnových zločinov spáchaných na území Slovenska. Počas ôsmich januárových dní roku 1945 bolo v Nemeckej brutálne zavraždených od 450 do 900 ľudí.


 Nie náhodou sa o vápenke v Nemeckej hovorí aj ako o 47. peci Osvienčimu. Od začiatku masových popráv v Nemeckej v okrese Brezno uplynie v sobotu 4. januára 75 rokov.       

Po potlačení Slovenského národného povstania (SNP) došlo predovšetkým na území stredného Slovenska k masovým popravám, ktoré mali na svedomí príslušníci špeciálnych nemeckých jednotiek Einsatzkommand (EK) spolu s Pohotovostnými oddielmi Hlinkovej gardy (POHG). Najväčšie masakre sa odohrali v okolí Kremničky a Nemeckej, kde počas niekoľkých týždňov beštiálne zavraždili takmer dvetisíc ľudí.       

Nielen zajatých povstaleckých vojakov a partizánov, ale aj civilistov sústreďovali vo väznici Krajského súdu v Banskej Bystrici. Odtiaľ ich odvážali do Kremničky, kde ich strieľali v protitankových zákopoch. O život tam prišlo 747 obetí, z toho 211 žien a 58 detí.       

Začiatkom januára 1945 však kvôli zime a snehu museli popravy zastaviť. Gardisti z Považskej Bystrice pod velením Vojtecha Horu prišli s nápadom, že vápenka v Nemeckej je vhodným miestom, kde by mohli v likvidácií väzňov pokračovať. Kofroňovu vápennú pec v Ráztockej doline na rozhraní chotárov obcí Nemecká a Ráztoka si nevybrali fašisti na masové vraždenie náhodou. Vápenka sa im javila ako najschodnejšia cesta z hľadiska bezpečného zahladzovania stôp.       

Vraždenie vo vápenke v Nemeckej prebiehalo od 4. do 11. januára 1945. Po strele do tyla skončilo v plameňoch vápennej pece do 900 osôb. Tieto vraždy vykonali príslušníci Einsatzkommanda 14 pod velením šéfa banskobystrického oporného bodu EK 14 SS-Obersturmführera Kurta Herberta Deffnera a členovia POHG z Považskej Bystrice na čele s nadzbrojníkom Vojtechom Horom. Svoje obete strieľali po jednom. Najskôr výstrel do tyla a potom pád do pece. Koho nezabila guľka, istú smrť našiel v žeravom pekle pece.       

Aj keď vrahovia urobili všetky opatrenia, aby zahladili stopy po svojich zločinoch, nemohli zabrániť tomu, aby ľudia žijúci v Ráztockej doline nepočuli niekoľko dní "srdcervúci plač a výkriky žien a detí", ktoré prichádzali od vápenky. Hoci gardisti podpísali vyhlásenie o mlčanlivosti, aj tak sa v krčme chválili, ako vytrhli šesťmesačné dieťa matke z náručia, napoly ho roztrhli a potom hodili do ohňa. Matka od žiaľu skočila za ním.       

Spolu s obeťami hádzali nemeckí fašisti a slovenskí gardisti do pece aj asfalt, aby nebolo cítiť zápach, vznikajúci pri spaľovaní ľudských tiel a aby sa vytvoril hustý čierny dym, ktorý mal zahaliť celú akciu. Hovorí sa o 450 až 900 mŕtvych, ale keďže vrahovia obete pálili a popol sypali do rieky Hron, presný počet nie je možné určiť. Historici sa opierajú o záznamy v Základnej knihe zaistencov, zadržiavaných gestapom v banskobystrickej väznici. Medzi obeťami šialeného vraždenia boli priami účastníci SNP – Slováci, Rusi, Francúzi, členovia americkej vojenskej misie, jedna Rumunka, vyše dvesto rasovo prenasledovaných, ale aj desiatky žien a detí.       

Krajský súd v Bratislave vymeral v roku 1958 piatim gardistom trest smrti a ďalším dlhodobé tresty odňatia slobody. Niektorí súčasní historici ale výsledky tohto procesu spochybňujú a hodnotia ho ako politicky zneužitý. Niektorým spoluzodpovedným za masaker v Nemeckej sa však podarilo ujsť do zahraničia a pred súd sa nikdy nedostali, vrátane veliteľa Vojtecha Horu, ktorý emigroval do Argentíny.       

Jednu z najtragickejších kapitol slovenských novodobých dejín, represálie nemeckých nacistov a ich domácich kolaborantov pripomína pamätník v Nemeckej, ktorý je od roku 2002 v správe Múzea SNP. Vlani zrekonštruovaný pamätník s vápenkou je zároveň jedným z mála autentických pripomenutí si vraždenia ľudí na konci druhej svetovej vojny.       

Zdroj: www.muzeumsnp.sk      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Dni mesta Levice vyvrcholia ohňostrojom
Levickým putovaním za vínom spojeným s ochutnávkou vyše stovky druhov vín od miestnych vinárov zo združenia Terroir Tekov sa v sobotu 14. mája začínajú Dni mesta Levice. Druhý ročník podujatia potrvá do 21. mája, kedy ho Námestí hrdinov ukončí ohňostroj k 860. výročiu mesta.
viac
03.10.2016
Počas jarmoku ukážu zrekonštruovanú časť Svätokrížskeho domu
Koncom týždňa sa v Žiari nad Hronom uskutoční tradičný jarmok. Počas jeho konania si budú môcť domáci ale aj návštevníci prezrieť aj hospodársku časť Svätokrížskeho domu, ktorú sa mestu podarilo tento rok zrekonštruovať.
viac
02.03.2017
Oslavy 70. výročia vzniku mesta Vysoké Tatry budú trvať celý rok
V priebehu tohto roka si budú pod tatranskými končiarmi pripomínať 70. výročie vzniku jednotného samosprávneho celku, ktorý dal dovtedy satelitným osadám podhorských obcí možnosť spoločného vývoja.
viac
20.04.2024
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Na miestach masových popráv a povstaleckej obrany počas druhej svetovej vojny v banskobystrickej mestskej časti Kremnička sa v týchto dňoch začína prvá fáza archeologického výskumu, aký sa na Slovensku doposiaľ nikdy nerealizoval.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %