Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.08.2022 04:15

Od augusta sa menia cestovné poriadky v prímestskej autobusovej doprave


Snímka zdroj: (PSK).


Od 1. augusta sa menia cestovné poriadky v prímestskej autobusovej doprave na východnom Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová s tým, že cieľom je zvyšovanie kvality dopravy a zmeny sa týkajú vybraných liniek.


"Najvýraznejšia zmena je na trase Košice – Sečovce – Vranov nad Topľou – Humenné, kde dochádza k zavedeniu celodenného taktového cestovného poriadku v oboch smeroch. Znamená to, že autobusové spoje budú odchádzať zo zastávok v pravidelných 60-minútových intervaloch, teda v rovnakú minútu počas celého dňa," uviedla.

K čiastočnému zavedeniu taktového cestovného poriadku dochádza aj na trase Košice – Prešov – Bardejov, kde budú najmä v smere z Bardejova do Prešova odchádzať spoje zo zastávok v pravidelných 30- alebo 60-minútových intervaloch. Úplné zavedenie taktového CP na trase Košice – Prešov – Bardejov v oboch smeroch predpokladá kraj od nového roka. "Cestujúcim odporúčame skontrolovať si nové časové polohy spojov na www.cp.sk," upozornila Jeleňová.

V rámci zmien plánovaných v priebehu najbližšieho roka je zámerom posilniť taktový interval spojov na vybraných úsekoch trasy Košice – Sečovce – Vranov nad Topľou – Humenné na 30 minút prostredníctvom ďalších dopravcov v koordinovanom dopravnom systéme. Cieľom je zaviesť ucelený 60-minútový interval spojov na trase Košice – Bardejov v oboch smeroch, posilnený v čase špičky v úseku Prešov – Bardejov na odchody každých 30 minút. "Počas víkendov bude cieľovým stavom 120-minútový interval," doplnila Jeleňová. So zmenami súvisí aj postupná koordinácia diaľničných spojov medzi Prešovom a Košicami, kde cieľovým stavom počas pracovných dní je 30-minútový interval odchodov, v opodstatnených prípadoch posilnený na každých 15 minút.

"Zavádzanie taktových cestovných poriadkov zvyšuje atraktivitu verejnej dopravy. Systém sa totiž pre užívateľov stáva ľahko pochopiteľným a zapamätateľným v porovnaní s predchádzajúcimi často chaotickými odchodmi spojov zo zastávok a s množstvom výnimiek v priebehu roka," skonštatovala hovorkyňa s tým, že cieľom je postupnými krokmi zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou aj pre súčasných užívateľov individuálnej automobilovej dopravy. K zmenám pristúpili Prešovský a Košický samosprávny kraj v spolupráci s organizátorom integrovaného dopravného systému a dopravcami Slovenská autobusová doprava (SAD) Prešov, SAD Humenné a eurobus.

"Pripomienky k novej podobe CP odporúčame zasielať v priebehu mesiaca august na info@idsvychod.sk alebo prostredníctvom elektronického formulára na www.idsvychod.sk," uzavrela Jeleňová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2017
Prešov žiada rýchlejšie vlakové spojenie s Košicami
Zrýchlené i čistejšie vlaky - návrhy, ktoré podľa prešovskej primátorky Andrey Turčanovej pomôžu zvýšiť záujem o železničnú prepravu medzi Prešovom a Košicami.
viac
15.09.2018
Bratislavská integrovaná doprava akceptuje požiadavky samospráv,pripravuje zmeny
Koordinátor Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) – spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID) prijala v uplynulých dňoch dodatočné požiadavky od samospráv na zmeny a doplnenia cestovných poriadkov.
viac
11.06.2021
V prímestskej doprave na východe Slovenska zaplatíte už aj mobilom
Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj prichádzajú s novinkou, ktorá zrýchli cestovanie v prímestskej autobusovej doprave a uľahčí nákup lístkov cestujúcim. Od leta budú môcť za lístok zaplatiť virtuálnou dopravnou kartou v mobile. Oproti hotovosti pôjde o výrazne výhodnejšiu platbu.
viac
31.08.2022
Autobusová doprava medzi Prešovom a Košicami sa zrýchli, pribudnú expresné spoje
Medzi Prešovom a Košicami budú s platnosťou od 1. septembra jazdiť po diaľnici v pravidelných intervaloch expresné autobusové spoje. V čase dopravnej špičky to bude každých desať až 15 minút, mimo špičky každých 30 minút.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %