Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.06.2022 12:35

Ochtinská aragonitová jaskyňa je unikátny prírodný jav podzemného krasu


Ochtinská aragonitová jaskyňa predstavuje unikátny prírodný fenomén pútajúci pozornosť bohatosťou a rôznorodosťou aragonitovej výplne i svojráznym vznikom a vývojom podzemných priestorov. Snímka zdroj: (tasr).


Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá sa nachádza v Slovenskom rudohorí, predstavuje unikátny prírodný jav podzemného krasu. Informovala o tom hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.


"Sprístupnených jaskýň tohto typu je na svete veľmi málo a jej charakteristická výzdoba je unikátna v celosvetovom meradle," konštatovala.

Jaskyňa leží západne od Rožňavy medzi mestom Jelšava a obcou Štítnik. Pozornosť návštevníkov podľa hovorkyne púta rôznorodosťou aragonitovej výplne i vznikom a vývojom podzemných priestorov. "Prístupová štôlňa ústi do jaskyne v nadmorskej výške 642 metrov," spomenula s tým, že chodby a siene vytvorila korózna činnosť zrážkovej vody. Prevažne horizontálne chodby a siene sú tvarom odlišné. Vznikli najmä koróznou činnosťou pomaly prúdiacej vody, ktorá bola z miešania vôd rozdielnych teplôt a chemického zloženia. "Na to poukazuje množstvo nepravidelných výklenkov a stropných kupol," zdôraznila. Doplnila, že pozdĺž bývalej vodnej hladiny, ktorá klesla a dlho stagnovala, sa vytvorili zarovnané stropy a bočné zárezy na skalných stenách.

Bocková uviedla, že v jaskyni zistili tri generácie aragonitu. "Tvorí sa z vodných roztokov s vysokým obsahom horčíka, železa a mangánu," vysvetlila a dodala, že najstaršie sú zakalené obličkovité útvary. Najväčšie zastúpenie má druhá generácia aragonitu. Vyskytuje sa v podobe niekoľko centimetrov dlhých ihlíc a zakrivených heliktitov. "Vytvárajú tak trsovité alebo kríčkovité útvary, ktoré sú pre návštevníkov najatraktívnejšie," poznamenala.

Aragonit podľa jej slov stále dorastá, čím si udržiava bielu farbu a čistý vzhľad. Najmladšia generácia aragonitu, ktorý sa v súčasnosti tvorí v železitých okroch, vytvára drobné vejáriky, ojedinele miniatúrne špirálovité útvary.

V Ochtinskej aragonitovej jaskyni sa vyskytujú chvostoskoky, roztoče a dvojkrídlovce. "Na organických zvyškoch sa vyvíjajú larvy zriedkavého druhu dvojkrídlovca z čeľade smútnicovitých, známeho zatiaľ len z dvoch jaskýň na Slovensku," zhrnula. Charakteristická je absenciou netopierov a vyskytuje sa v nej tiež málo bezstavovcov.

Jaskyňu objavili v roku 1954 pri razení geologickej štôlne Kapusta pracovníci Východoslovenského rudného prieskumu v Jelšave. Práce pre jej prístup sa začali v roku 1966, pre verejnosť ju otvorili v roku 1972. Prehliadka pre záujemcov trvá tridsať minút a dĺžka sprístupnenej časti má 230 metrov. Teplota vzduchu je vyše sedem stupňov Celzia.

Ochtinská aragonitová jaskyňa patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Jaskyňa Domica je sprístupnená pre verejnosť
Jaskyňa Domica v okrese Rožňava v stredu (1. 2.) ako prvá zo šiestich jaskýň v Košickom kraji otvorila svoje brány pre verejnosť.
viac
28.05.2022
Gombasecká jaskyňa sa ako prvá na Slovensku využívala i na speleoterapiu
Gombasecká jaskyňa pri obci Slavec v okrese Rožňava patrí k najvýznamnejším jaskyniam Národného parku Slovenský kras. Pre verejnosť bola sprístupnená v roku 1955 a neskôr sa ako prvá jaskyňa na Slovensku využívala i na speleoterapiu.
viac
06.06.2022
Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne sveta
Jednou z najhodnotnejších zaľadnených jaskýň sveta je aj Dobšinská ľadová jaskyňa. Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO je ako jedinečný prírodný unikát zapísaná od roku 2000.
viac
21.06.2022
Karpatské bukové pralesy poskytujú útočisko viac než 10 000 druhom
Karpatské bukové pralesy poskytujú útočisko viac než 10.000 druhom rastlín, živočíchov a húb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %