Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.11.2016 01:05

Ochranári pritvrdili v boji proti vtáčej kriminalite


Orol kráľovský (Aquila heliaca).


Vzácne orly kráľovské, sokoly rárohy či haje červené hynú na Slovensku zbytočne, rýchlo a bolestivo.


Zväčša požerú nelegálne otrávené návnady, upozornilo združenie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Používané jedy patria v Európskej únii medzi zakázané látky, sú nebezpečné pre ľudí i domácich miláčikov.      

"Posledných desať rokov sa orly či sokoly stali takýmito obeťami zhodne v počte 19 jedincov," povedala Lucia Deutschová z RPS. V prípade orla kráľovského to podľa nej predstavuje "v podstate polovicu západoslovenskej populácie, ktorá je veľmi krehká". "Už desať rokov jej sa nerozšírila ani o jediný pár," vysvetlila. Dravce pritom plnia v prírode dôležitú sanitárnu funkciu, požierajú uhynuté živočíchy.      

Ochranári sa voči vtáčej kriminalite rozhodli zakročiť. Prichádzajú s projektom, ktorý má vyšetrovanie takejto nelegálnej činnosti urobiť efektívnejšie. Otrávené návnady a ich obete v teréne bude hľadať špeciálne vycvičený pes, vyšetrovaním sa bude zaoberať ministerstvo vnútra. Združenie si od toho sľubuje väčšiu prevenciu voči nelegálnemu tráveniu a tiež väčší počet odhalených prípadov.      

Medzinárodný projekt sa oficiálne začal v októbri tohto roka pod skráteným názvom "LIFE PannonEagle". Podporila ho Európska únia v rámci programu LIFE.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2016
Novohradský geopark potrebuje viac peňazí od štátu
Podľa Attilu Agócsa, primátora Fiľakova, geopark od štátu nedostal ešte žiadne peniaze. Financie prišli len z projektu cezhraničnej spolupráce.
viac
16.03.2017
Mesto Žilina aj v roku 2017 podporí Hodinu Zeme
Projekt Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia zameraná na ochranu našej planéty Zem. Na Slovensku sa uskutoční už po ôsmykrát a mesto Žilina sa opäť do projektu zapojí tým, že v sobotu 25. marca 2017 zhasne od 20:30 do 21:30 hod. osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice a balustrády.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %