Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
22.07.2024 12:10

Obete rasovej perzekúcie pripomenie pochod z Vrútok na Horehronie


Tryzna v areáli Pamätníka SNP pripomína obete holokaustu a rasového násilia. Ilustračný obrázok Bystricoviny


Kultúrnym programom odštartoval v nedeľu podvečer vo Vrútkach piaty ročník memoriálu Stopami ukrývaných detí. Na pamiatku obetí a preživších holokaustu ho pripravilo občianske združenie Post Bellum SK. Informovala o tom riaditeľka Post Bellum SK Sandra Polovková.


Viac ako 50 prihlásených účastníkov z celého Slovenska bude týždeň putovať po stopách Eliho a Esti – židovských detí, ktoré sa pre svoj pôvod museli počas druhej svetovej vojny ukrývať pred fašistickými perzekúciami. Súčasťou viac ako 110-kilometrového pochodu budú aj pietne podujatie v Kremničke a v sobotu 27. júla záverečné kultúrne podujatie v Brezne.         

"Memoriál je spomienkovo-vzdelávacie podujatie, ktoré kombinuje zážitok z dlhého putovania v skupine a spoznávanie miest spojených s holokaustom a Slovenským národným povstaním. Budeme kráčať miestami, ktoré sú späté so životom pamätníka Eliho Vaga, jeho sestry Esti, ich ďalšej rodiny a priateľov. Zastavíme sa na miestach, kde žili, ukrývali sa alebo na pamätných miestach, ktoré sú spojené s bojom proti fašizmu a rasovej diskriminácii," uviedla Polovková.         

Memoriál sa začal v nedeľu o 18.00 h vo Vrútkach. Počas koncertu skladateľov a improvizátorov Štefana Szabóa a Michaľa Paľka sa s účastníkmi memoriálu a návštevníkmi koncertu online spojí Eli Vago - človek, po ktorého stopách budú putovať.         

"Tento rok si pripomíname 80. výročie SNP. Už tradične sú medzi účastníkmi memoriálu ľudia, ktorých predkovia boli v protifašistickom odboji či prežili holokaust, pedagógovia, novinári, ľudia so záujmom o naše dejiny," doplnila Polovková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2016
Bez vybudovania cestných komunikácií je rozvoj regiónu nemysliteľný
V Michalovej sa 16. marca konal snem Regionálneho združenia miest a obcí Horehronia a Stredného Rudohoria. Na sneme sa zúčastnili primátor mesta Brezno a 24 starostov a starostiek okresu Brezno.
viac
26.11.2018
Vianočná izba priblíži tradície a zvyky našich predkov na Horehroní
Poukázať na to, ako najkrajšie kresťanské sviatky v roku oslavovali naši predkovia, je cieľom novinky, ktorú mesto predstaví počas tohtoročných Banskobystrických Vianoc. V priestoroch radnice zriadi Vianočnú izbu, do ktorej budú môcť záujemcovia nahliadnuť od 18. decembra až do 5. januára 2019.
viac
05.04.2019
Rok 2018 na Horehroní v znamení cestovnému ruchu
Aktivity oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a združenia cestovného ruchu Klastra HOREHRONIE predstavili zástupcovia na výročnom zasadnutí členov v Brezne
viac
16.08.2019
Legendy a tajomstvá ožijú počas jednej noci
Už tento piatok sa po prvý krát návštevníkom otvoria dvere do prvej izby „Kelti na Horehroní“ kde sa autenticky dozvedia ako v obci Horná Lehota žili Kelti. Zároveň pri výročí podujatia „Upírska svetlá noc“ otvoríme aj „Prdimuchovú upírsku izbu“ kde ožije legenda o prvom upírovi na Slovensku
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %