Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
12.02.2022 10:40

Obec Lubeník plánuje v tomto roku vybudovať novú kompostáreň


Ilustračná snímka (tasr)


Obec Lubeník v okrese Revúca plánuje v tomto roku vybudovať novú kompostáreň, na ktorú samospráva získala nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 110.000 eur. Pre TASR to uviedol starosta obce Milan Pavko.


"Tento týždeň nám bola doručená správa z kontroly verejného obstarávania, ktorá bola v poriadku. Počítame, že v jarných mesiacoch budeme môcť s prácami začať," priblížil starosta. Výstavba kompostárne potrvá podľa jeho slov niekoľko mesiacov, dokončená by však mala byť ešte tento rok.       

Hlavným cieľom projektu novej kompostárne je zvýšenie miery zhodnocovania biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu v obci. "Bude však šetriť i obecné financie. Ročne to bude asi 7000 až 8000 eur," poznamenal Pavko. Ako dodal, samospráva doposiaľ za odovzdávanie zeleného odpadu z verejných plôch platila externej firme.       

Súčasťou projektu je i nákup prekopávača kompostu, ktorý sa upevňuje za traktor. Ďalšiu techniku obec nakupovať nepotrebuje, využite totiž stroje, ktoré si už zadovážila pri projekte zberného dvora. Fungovanie kompostárne by mal zabezpečovať pracovník, ktorého obec v tomto období zamestnala na prácu v zbernom dvore. Vypomáhať mu v budúcnosti budú i aktivační pracovníci.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
17.06.2020
Výstavba nových mestských jaslí má stáť vyše 730 000 eur
Nové detské jasle vo vlastníctve mesta by mali na najväčšom breznianskom sídlisku Mazorníkovo, kde podľa aktuálnych údajov žije približne tretina všetkých detí do troch rokov, začať stavať už v najbližších mesiacoch.
viac
24.03.2021
Vďaka kompostárni budú zhodnocovať niekoľkonásobne viac BRO
Mesto Veľké Kapušany v okrese Michalovce uspelo so svojím projektom kompostárne vo výzve v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
06.08.2021
Handlovská samospráva zabezpečí výstavbu jaslí za viac ako 340 000 eur
Samospráva Handlovej zabezpečí výstavbu zariadenia pre deti do troch rokov. Jasle za viac ako 340.000 eur vzniknú v nevyužitých priestoroch v areáli Senior centra, čím mesto prepojí dve generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %