Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.01.2023 01:30

Obec Jasov chce odstrániť nelegálne skládky, stáť to má zhruba päť miliónov eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Obec Jasov v okrese Košice-okolie vyhlásila verejné obstarávanie na sanáciu nelegálnej skládky. Celková odhadovaná hodnota zákazky predstavuje takmer 4,84 milióna eur bez DPH.


Odstránených by malo byť zhruba 16 500 ton odpadu. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

"V rámci zákazky sa bude realizovať sanácia nelegálnych skládok v obci z lokalít s prítomnosťou marginalizovanej rómskej komunity," uvádza sa v oznámení. V katastrálnom území obce sa nachádza viacero miest s nezákonne umiestneným odpadom. Podľa štúdie k zákazke predstavuje rozloha plochy s odpadom 37 290 štvorcových metrov, z toho je 29 000 v koryte a na brehoch rieky Bodva.

Obec pripomína, že skládky predstavujú ekologickú záťaž a environmentálne riziko. "Existencia skládok má negatívny vplyv nielen na samosprávu, ale aj na jej životné prostredie a obyvateľov, keďže spôsobuje zvýšenú prašnosť znepríjemňujúcu život obyvateľov, spôsobujú ekologickú a ekonomickú ujmu pre obec, znečistenie pôdy, vody a ovzdušia, znižujú kvalitu života obyvateľov," dodáva.

Projekt má byť financovaný z fondov Európskej únie. Súčasťou zákazky je okrem iného aj zriadenie dočasnej prístupovej komunikácie z cestných panelov. Ponuky možno predkladať do 8. februára.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2016
Senec chce odstrániť štyri nelegálne skládky za viac ako 50 000 eur
Mesto Senec chce odstrániť štyri nelegálne skládky odpadu na Nitrianskej a Diaľničnej ulici, Seredskej ceste a ceste na Mlynský Klin za 50.600 eur bez DPH. Momentálne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác.
viac
16.01.2018
MŽP prostredníctvom európskych peňazí podporuje triedenie komunálnych odpadov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo výzvu s celkovou alokáciou 10 mil. eur na podporu dotrieďovania vytriedených zložiek komunálnych odpadov, predovšetkým tých, na ktoré sa vzťahuje rozšírená zodpovednosť výrobcov.
viac
14.04.2023
Z nelegálnej skládky pri velodróme odstránili dve tony odpadu
Mestu Prešov sa v spolupráci so spoločnosťou Technické služby mesta Prešov podarilo v uplynulých dňoch odstrániť nelegálnu skládku v blízkosti velodrómu.
viac
14.08.2023
S odstraňovaním nelegálnych skládok za milióny eur chcú začať v septembri
Obec Jasov v okrese Košice-okolie chce s prácami na sanácii nelegálnych skládok začať v úvode septembra. Potvrdil to prednosta obecného úradu Kamil Münnich s tým, že kontrola zo strany Úradu pre verejné obstarávanie bola ukončená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %