Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.04.2021 02:25

Občianski aktivisti odmietajú návrh zámeny pozemkov v Starom Meste


Na archívnej snímke pozemok, na ktorom prebehol sporný vyrúb stromov na Drotárskej ulici v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Občianske združenie (OZ) Mičurín a iniciatíva Hradný vrch dôrazne odmietajú návrh na výmenu pozemkov, ktorý má zabrániť výstavbe na Drotárskej ulici v bratislavskom Starom Meste a má tam zachovať zeleň.


Návrh by mal podľa občianskych aktivistov negatívny vplyv na Horský park. Mestskú časť i hlavné mesto žiadajú, aby verejne a transparentne predstavili všetky alternatívy, o ktorých sa diskutuje s investorom.

Možný návrh riešenia situácie na Drotárskej cesty, kde si plánovaná výstavba vyžiadala nedávno kritizovaný výrub 85 stromov, predstavila minulý týždeň starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Podľa návrhu sa našiel kupec, ktorý je ochotný odkúpiť developerský projekt na Drotárskej ulici. Následne by pozemok vymenil s hlavným mestom za iný pozemok, ktorý sa má nachádzať pod budovou patriacou kupcovi. Staromestská starostka hovorí o elegantnom riešení, vítajú to aj obyvatelia z okolia Drotárskej ulice.

Z návrhu výmeny pozemkov, z ktorých mestské sa majú nachádzať po budovou bývalej reštaurácie a agentúry na Majakovského ulici, sú občianski aktivisti podľa vlastných vyjadrení rozhorčení. Upozorňujú, že ide o hranicu chráneného areálu Horský park. Budovy na predmetnej adrese mal odkúpiť nový majiteľ v januári tohto roka, pozemky však nevlastní, sú mestské.

„Obávam sa, že výmenou pozemku na takomto lukratívnom mieste mesto postupne začne strácať kontrolu nad týmto unikátnym areálom, ktorý je priam určený na oddych a rekreáciu,” konštatuje predseda OZ Mičurín Marcel Šimončič. Kombinácia vlastníctva pozemku s budovou môže podľa neho definitívne otvárať bránu k prípadnému developerskému projektu, pretože územný plán tu umožňuje stavať polyfunkčné objekty vo výške 2+1.

Podľa iniciatívy Hradný vrch ide v prípade takejto zámeny za "zalepenie očí obyvateľov Drotárskej cesty a hodenie 'míny' priamo do Horského parku". Návrh preto občianski aktivisti odmietajú, zároveň však vítajú snahu vrátiť svahu nad konečnou trolejbusov na Búdkovej ulici zeleň a vysadiť tam stromy.

Konateľ developerskej spoločnosti Forest Bernolákovo Rastislav Nowak uviedol, že so spomínaným návrhom sa oboznámili na osobnom stretnutí so staromestskou starostkou. „Za predpokladu, že sa všetky strany na odkúpení a následnej výmene dohodnú, tento návrh podporujeme,” odpovedal na otázku, ako vnímajú predstavený návrh. Poukázal zároveň na to, že spomínaný pozemok na Drotárskej ulici bol už v minulosti niekoľkokrát ponúknutý na zámenu bývalému vedeniu mestskej časti, avšak neúspešne. ”Každopádne sa toto riešenie javí ako prijateľné pre všetky strany,” poznamenal Nowak.

Podľa stavebných povolení sú pozemky na Drotárskej ceste určené na zastavanie dvoma rodinnými domami, každý s tromi bytovými jednotkami s veľkometrážnou výmerou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2020
V zariadení opatrovateľskej starostlivosti pre seniorov vykvitnú kvety a stromy
V centre Zariadenia opatrovateľskej starostlivosti (ZOS) pre seniorov na Dobšinského ulici pribudne park s ovocnými stromami, kvetinovými záhonmi a lavičkami. Súčasťou bude aj komunitná záhradka na pestovanie zeleniny či bezbariérová trasa na prechádzky.
viac
01.08.2020
V Starom Meste namontovali žlté spomaľovače priateľské pre cyklistov
Hlboká cesta je vstupnou bránou do bratislavského Horského parku, presnejšie do novovzniknutého Korza Horský park. Autá sa tam nedostanú, vďaka tomu ju hojne využívajú chodci aj cyklisti.
viac
23.04.2022
Staré Mesto dostalo od Taiwanu dar 250-tis. dolárov na pomoc Ukrajine
Bratislavské Staré Mesto dostalo od Taiwanu dar vo výške 250.000 dolárov (229.631 eur) určený na pomoc Ukrajine. Vyše polovica daru od Taipejskej reprezentačnej kancelárie poputuje spriateleným ukrajinským mestám, ktoré samosprávu požiadali o pomoc, zvyšok pôjde na pomoc Ukrajincom v Starom Meste.
viac
16.06.2022
Staré Mesto pracuje na evidencii súkromných pozemkov pre nové stromy
Bratislavské Staré Mesto pracuje na evidencii súkromných pozemkov, na ktorých by bolo možné realizovať náhradnú výsadbu. Mestská časť totiž priznáva, že na jej území absentuje dostatok vhodných verejných pozemkov, ktoré by sa na to dali využiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %