Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.02.2021 12:35

Obce na hornej Nitre už nie sú schopné zabezpečiť ďalšie testovanie


Ilustračná snímka: (tasr).


Členské samosprávy Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) už nie sú schopné naďalej zabezpečovať kapacity pre ďalšie testovanie obyvateľov na COVID-19.


Odporúčajú, aby v zmysle uznesení vlády SR a príslušnej legislatívy prevzal iniciatívu okresný úrad v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom. Uzniesli sa na tom na svojej porade v utorok.

„Na stretnutí starostov obcí z okresu Prievidza sme sa dohodli, že nebudeme tento víkend testovať,” povedal po rokovaní starosta Kanianky Ivor Husár s tým, že dôvodov je niekoľko.

Obce podľa jeho ďalších slov tvrdia, že suma, ktorú štát obciam ponúka za testovanie, nezodpovedá skutočným nákladom. Problémom sú i organizačné veci, lekári a zdravotný personál, ktorí obciam pomáhajú, sú už unavení a je ťažké ich zohnať. „To, že nám doktori pomáhajú a vieme ako tak zohnať zdravotný personál, je len o tom, že s nimi máme dobré vzťahy a že majú záujem pomôcť obyvateľom jednotlivých obcí, v ktorých bývajú,” doplnil Husár.

Problémom sú podľa neho i kompetenčné záležitosti. „Myslím, že samospráva sa postavila čelom problémom, ktoré postihol tento štát. Robili sme tri plošné testovania, dokázali sme, že to vieme urobiť vlastnými silami s minimálnou podporou štátu, lebo jeho rozhodnutia, pokyny a usmernenia boli svojím spôsobom chaotické,” vyhlásil.

Na stretnutí sa zúčastnilo 41 zástupcov samospráv v okrese Prievidza, 40 sa uznieslo na tom, že tento víkend testovanie nezabezpečia, uviedol predseda ZMO HN Vojtech Čičmanec. „Chceme dať priestor jednak zdravotníkom, ale aj našim administratívnym pracovníkom, aby si vydýchli a trochu zregenerovali. Budúci týždeň tiež máme prázdniny v školách, testovanie tak nie je až tak podstatné pre pracovníkov v školách, deti a rodičov,” vysvetlil. Čičmanec ďalej poukázal na to, že obce nemajú informácie, ako to bude s financovaním, tiež ešte nedostali preplatené financie za testovanie, čo im spôsobuje problémy. „Podľa vývoja situácie budeme následne reagovať,” dodal.

„Myslím, že je čas povedať štátu a zodpovedným orgánom, že v rámci svojich kompetencií a legislatívy by si mali testovať sami. Vidíme i východisko, a tým je zriadenie mobilných odberových miest (MOM) v jednotlivých obciach. Toto je povinnosť štátu, zdravotnú starostlivosť dostali do vienka vyššie územné celky a mali by sa tomu zodpovedne venovať,” uzavrel Husár.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
ZMOS je skôr za to, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
23.06.2022
Vláda preplatí obciam za testovanie na COVID-19 spolu 1,19 milióna eur
Štát preplatí obciam v pôsobnosti 21 okresných úradov vyše 1,19 milióna eur za výdavky súvisiace s testovaním obyvateľstva na ochorenie COVID-19 počas vyhlásenej mimoriadnej situácie. Návrh v stredu schválila vláda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %