Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.07.2023 11:40

Obce môžu získať dotáciu na ochranu kontajnerových stojísk pred medveďom


Ilustračná snímka.


Obce môžu získať z Environmentálneho fondu dotáciu na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým. Žiadosti na zabezpečenie kontajnerových stojísk prijíma fond do 16. augusta.


Maximálna výška dotácie na jednu žiadosť je 200 000 eur, spolufinancovanie zo strany obcí je minimálne päť percent. Informoval o tom hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.

"Podporené budú projekty na nákup, výstavbu a zabezpečenie stojísk na komunálny odpad a kontajnerov, prípadne aj na zaobstaranie elektrických ohradníkov či iných foriem ohradenia alebo konštrukcií. Práve účinné preventívne opatrenia preukázateľne pomáhajú spolužitiu ľudí a veľkých šeliem," skonštatoval hovorca.

Na spolufinancovanie môžu samosprávy podľa MŽP SR využiť výhodný úver z Environmentálneho fondu. Výskyt medveďa v oblastiach realizácie projektu a vhodnosť technického riešenia zabezpečenia kontajnerových stojísk musia byť potvrdené zásahovým tímom. Podrobnejšie informácie sú uvedené na webe Environmentálneho fondu.

Ako priblížil rezort, minulý rok dostal Envirofond sedem žiadostí o dotačnú podporu na zabezpečenie kontajnerových stojísk, podporené boli všetky žiadosti v celkovej sume takmer 290 000 eur.

Príkladom fungujúcich preventívnych opatrení sú podľa rezortu Vysoké Tatry. "Vďaka kvalitnému zabezpečeniu kontajnerových stojísk v Tatrách klesol počet hlásení o výskyte medveďa hnedého až 11-násobne z pôvodných 202 v roku 2020 na 18 v roku 2022," uviedol hovorca. Výrazný pokles evidujú aj v Starom Smokovci, kde sa počet hlásení znížil zo 128 v roku 2020 na štyri v roku 2022.

Envirorezort upozornil aj na pravidlá vo vykonávacej vyhláške k zákonu o ochrane prírody a krajiny prispievajúce k férovejšiemu vyplácaniu náhrad pre chovateľov, ktorým chránené druhy spôsobili škody na hospodárskych zvieratách. "Napríklad povinnou prílohou žiadosti už nie je doklad o vlastníckom práve k majetku - zvieraťu, na ktorom bola spôsobená škoda, ani potvrdenie veterinárneho lekára o príčine úhynu zvieraťa v majetku poškodeného. Cieľom týchto zmien je odbúrať administratívnu záťaž a zefektívniť poskytovanie týchto náhrad," načrtol Ferenčák.

Pomoc chovateľom hospodárskych zvierat poskytuje tiež zásahový tím, doplnilo MŽP SR. Priamu finančnú podporu chovateľom hospodárskych zvierat na budovanie elektrických oplôtkov či kúpu a starostlivosť o pastierskych psov poskytuje Pôdohospodárska platobná agentúra patriaca pod Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2017
100+1 projektov na zatepľovanie získalo podporu z envirozdrojov
Obciam a mestám pomohol Environmentálny fond pri znižovaní energetickej náročnosti sumou 10,5 milióna eur.
viac
27.10.2021
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi?
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi či inými divými zvieratami? Pomôže zatváranie kontajnerov a správne triedenie.
viac
17.02.2023
EF poskytne podporu obciam v oblasti odpadového hospodárstva
Environmentálny fond (EF) poskytne pomoc v oblasti rozvoja obehového a odpadového hospodárstva. Žiadatelia sa môžu o dotáciu uchádzať do 17. apríla. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a propagácie EF Tamara Lesná.
viac
13.06.2023
Na zelené projekty môžu získať samosprávy, školy i nadácie 3,5 mil. eur
Na ochranu prírody a krajiny, rozvoj regiónov národných parkov (NP) a environmentálne vzdelávanie vyčlenilo ministerstvo životného prostredia (MŽP) prostredníctvom Environmentálneho fondu (EF) a Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR viac ako 3,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %