Streda 22.05.2024
Dnes má meniny 
Júlia, Juliana
°C
04.09.2023 08:55

Obce doručujú oznámenia o čase a mieste konania volieb a zoznamy kandidátov


Ilustračná snímka


Voliči dostávajú v týchto dňoch do schránok oznámenie o mieste a čase konania volieb do Národnej rady SR a zoznam kandidátov. Obce a mestá ich doručia do každej domácnosti najneskôr do utorka 5. septembra.


Voľby sa budú konať v sobotu 30. septembra od 7:00 do 22:00 h, hlasovať sa bude 5 996 volebných miestnostiach.

Volič sa z oznámenia dozvie, kedy sa konajú voľby a kde sa nachádza jeho volebný okrsok a volebná miestnosť. Obsahuje tiež informáciu o spôsobe úpravy hlasovacieho lístka a povinnosti preukázať sa pred hlasovaním preukazom totožnosti.

V obciach, v ktorých majú obyvatelia právo používať v úradnom styku jazyk národnostnej menšiny, sú informácie uvedené aj v jazyku príslušnej menšiny.

V prípade, že sa volič nebude zdržiavať v deň volieb v mieste trvalého pobytu, môže požiadať obec o vydanie hlasovacieho preukazu. Na základe preukazu bude môcť voliť v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Osobne možno požiadať obec o vydanie hlasovacieho preukazu najneskôr v piatok 29. septembra v úradných hodinách obce. V prípadne listinnej alebo mailovej žiadosti je posledný termín na jej doručenie obci 8. september.  

 

Autor: Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2017
Novelou volebného zákona podľa R. Rašiho ušetrí štát státisíce eur
Podľa primátora mesta Košice Richarda Rašiho novelou zákona o podmienkach výkonu volebného práva štát ušetrí státisíce eur a voliči nebudú musieť ísť voliť v priebehu jedného roka trikrát. Informovala o tom hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.
viac
19.03.2022
Dnes si v 15 obciach volia starostov i poslancov
Dnes - v sobotu - o 7.00 h sa v 15 obciach otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia si v doplňujúcich voľbách vyberajú nových starostov i poslancov obecného zastupiteľstva. Voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
viac
12.06.2023
V 32 obciach si majú v septembri voliť starostu či poslancov
V septembri sa budú okrem parlamentných volieb konať v niektorých obciach aj komunálne voľby. Starostu či poslancov zastupiteľstiev si majú občania voliť 9. septembra v 32 obciach.
viac
25.08.2023
Starostu či poslancov si budú 9. septembra voliť občania 28 obcí
V septembri sa budú okrem parlamentných volieb konať v niektorých obciach aj komunálne voľby. Starostu či poslancov zastupiteľstiev si budú občania voliť 9. septembra v 28 obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %