Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
16.11.2019 01:10

Občania budú môcť cez aplikáciu požiadať o hlasovanie zo zahraničia


Palamentné voľby 2020


Aplikáciu, pomocou ktorej si môže občan SR vytvoriť žiadosť o hlasovací preukaz či voľbu poštou, opäť pripravilo občianske združenie Slovensko.Digital.


Cieľom aplikácie je zjednodušiť účasť v budúcoročných parlamentných voľbách pre občanov, ktorí nežijú na Slovensku alebo v čase volieb budú mimo svojho trvalého bydliska. TASR o tom informoval Matúš Kollár zo Slovensko.Digital.       

"Aplikáciu, ktorá ľuďom zjednodušuje prístup k hlasovacím preukazom či voľbe zo zahraničia, pripravujú ľudia z našej komunity už pravidelne pred každými voľbami. Funkcionalitu sme konzultovali s ministerstvom vnútra, aby sme občanom poskytli správne informácie," vysvetľuje Hana Benediktová zo Slovensko.Digital.       

Obe žiadosti si občania môžu vytvoriť cez webovú aplikáciu navody.digital. Žiadatelia pritom podľa Slovensko.Digital nepotrebujú ani občiansky preukaz s čipom, žiadosť stačí poslať bežným e-mailom. Na zaslanie žiadosti treba vyplniť základné údaje o žiadateľovi, adresu na doručenie hlasovacích lístkov a poslať e-mail na uvedenú adresu. Adresy na doručenie žiadostí overuje skupina dobrovoľníkov v spolupráci s občianskym združením Srdcom doma.       

"Na vytvorenie žiadosti je potrebné vyplniť osobné údaje. Tieto dáta však nikam neukladáme, vyplnia sa len do tela emailovej žiadosti, ktorú ďalej používateľ sám posiela na adresu svojej obce či mestskej časti," dodal Ján Suchal zo Slovensko.Digital.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2020
Aj toto leto objavujte finalistov ankety Strom roka 2020
Už tretí rok vyhlasuje Nadácia Ekopolis sprievodnú fotografickú súťaž s názvom „Tour de Strom“ v rámci prestížnej celoslovenskej ankety Strom roka. Tá tento rok oslavuje už 18. rokov.
viac
30.09.2020
Deň polície bol iný ako za posledné roky
29. september sa na Slovensku už niekoľko rokov spája s Dňom polície, ktorý MV SR ustanovilo nariadením v roku 2014 práve na sviatok sv. Michala Archanjela – patróna všetkých policajtov a záchranárov.
viac
01.10.2020
Doplňujúce komunálne voľby počas mimoriadnej situácie
V sobotu 3. októbra 2020 sa uskutočnia doplňujúce komunálne voľby v 48 obciach.
viac
04.11.2020
Pribudnú pamätné dni aj štátny sviatok
Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov sa upraví. Rozšíri sa o štyri pamätné dni, medzi nimi napríklad 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %