Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.07.2018 02:23

O týždeň sa začne P18 v Prešove, v nedeľu štartuje prípravný týždeň


Ilustračná snímka - pripravené identifikačné pásky na ruku.


V metropole Šariša vrcholia vyše dvojročné prípravy na Národné stretnutie mládeže P18, ktoré sa uskutoční v dňoch 26. - 29. júla 2018 v Prešove. Hoci sa program začne až o týždeň, v týchto dňoch sa už do mesta presunula časť centrálneho tímu.


Zvyšok centrály príde cez víkend. Od nedele do štvrtku sa k nej postupne pridajú stovky mladých dobrovoľníkov, 

 V metropole Šariša vrcholia vyše dvojročné prípravy na Národné stretnutie mládeže P18, ktoré sa uskutoční v dňoch 26. - 29. júla 2018 v Prešove. Hoci sa program začne až o týždeň, v týchto dňoch sa už do mesta presunula časť centrálneho tímu. Pracuje takmer neptretržite a rieši všetky úlohy v spolupráci s vedúcimi jednotlivých pracovných tímov. Zvyšok centrály príde cez víkend. Od nedele do štvrtku sa k nej postupne pridajú stovky mladých dobrovoľníkov, ktorí budú zabezpečovať posledné prípravy akcie. Do začiatku akcie ich príde vyše 500. Spoločne sa zídu na prípravnom týždni. Základný stan pre dobrovoľníkov bude od nedele až do konca budúceho týždňa na Gymnáziu sv. Moniky. Každý z tímov bude mať na mieste samostatnú miestnosť pre prácu. Ubytovaní budú na štyroch školských internátoch, stravovanie majú zabezpečené na viacerých miestach. Počas prípravného týždňa ich však nečaká len práca, ale aj bohatý duchovný program, zložený z modlitieb, svätých omší či adorácií.

 "Ideme do finále. Už o týždeň je tu P18. Prosíme veľmi o modlitby za celé toto dielo, ľudí, ktorí ho pripravujú a tých, ktorí prídu do Prešova. Posledné dni sa naplno venujeme všetkému, čo je potrebné. Sú to nielen doplnkové úlohy pre jednotlivé pracovné tímy, ale aj logistiku a koordináciu s mestom a krajom. Riešime ekonomiku, registráciu, dopravu, bezpečnosť, stravu či ubytovanie," hovorí hlavný zodpovedný za P18 Ondrej Chrvala. V Prešove už je jeho "pravá" ruka Kristína Šešerová, zodpovedná za administratívu P18 Monika Koláriková a zodpovedná za dobrovoľníkov Zuzana Špacírová. "Tešíme sa, čo nás čaká. Zároveň opäť pozývame všetkých miestnych ľudí z Prešova a okolia na mládežnícke omše s účasťou dobrovoľníkov, ktoré sa uskutočnia od nedele 22. do stredy 25. júla o 18:00 h v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove. Celebrovať ich budú postupne dekan Jozef Dronzek, košický pomocný biskup Marek Forgáč a v stredu 25. júla ju bude celebrovať predseda KBS Stanislav Zvolenský," dodal. 

 Oficiálna príprava Národného stretutia mládeže P18 v Prešove sa začala vlani v septembri po blahorečení saleziána kňaza Titusa Zemana. Tím P18 predpokladá, že na prelome mesiacov príde do mesta vyše 4 000 ľudí. Prihlásených je už teraz vyše 3 900. Z tohto počtu je vyše 500 dobrovoľníkov. Očakáva sa vyššia účasť kňazov a rehoľníkov a do Prešova prídu takmer všetci biskupi Slovenska. Do mesta dorazí aj vyše 400 rehoľníkov, desiatky zástupcov prorodinných a pro-life organizácií z celého Slovenska. Organizačný tím bude sídliť na Gymnáziu sv. Moniky v Prešove. V rámci prihlasovania vopred budú mať účastníci zabezpečené ubytovanie v triedach a telocvičniach v 15 základných a stredných škôlách mesta Prešov a Prešovského samosprávneho kraja. Prihlásení budú mať k dispozícii i stravu. Tá je zabezpečená nielen na miestach, kde budú bývať, ale aj priamo v rozličných reštauráciách. Počas celého stretnutia bude zabezpečená nonstop zdravotná starostlivosť. 

 Na Národné stretnutie mládeže P18 do Prešova sa chystajú tisícky mladých Slovákov, ale aj hostia z viacerých krajín. Na štvordňovú akciu, ktorá priamo nadväzuje na Svetové dni mládeže (SDM), pricestujú napríklad zástupcovia krajín z Visegrádskej štvorky. Najväčšiu skupinu zahraničných hostí tvoria hostia z Čiech. Do mesta zavítali aj mladí z východoeurópskych štátov. Očakávajú sa mladí z Ukrajiny. Do metropoly Šariša prídu aj mladí Slováci zo Srbska. Do Prešova už tento týždeň vyrazil na bicykli aj mladý 19-ročný Andrej Královič z obce Čáry. Jeho cesta potrvá osem dní, sledovať sa dá na Instagrame. Z Bratislavy odídu na bicykloch do Prešova členovia aj ďalšej cyklistickej púte. Očakávajú sa aj pešie púte na P18.  Z domácich skupín nebudú chýbať na akcii viacpočetné skupiny františkánskej, mariánskej, jezuitskej či saleziánskej mládeže. Viaceré organizácie putujú do Prešova po svojich tradičných letných táboroch a iných akciách. 

 Hlavným organizátorom P18 je Katolícka cirkev na Slovensku. Organizuje ju v spolupráci s mestom Prešov, ktoré je generálnym partnerom projektu. Partnerom je Prešovský samosprávny kraj.Inšpiráciou pre celonárodné stretnutia mladých ľudí sú SDM, ktoré sa po prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme na podnet sv. Jána Pavla II., ktorý osobne zavítal do mesta Prešov pred 23 rokmi v rámci svojej druhej apoštolskej návštevy Slovenska (2. júla 1995). Na historicky treťom Národnom stretnutí mládeže (po R13 v Ružomberku – 2013; a P15 v Poprade – 2015) začnú mladí oficiálne prípravy na SDM v Paname. P18 je skratka, zložená zo začiatočného písmena mesta Prešov a roku, v ktorom stretnutie prebieha. P18 sa ponesie v duchu biblického verša „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“ (Lk 1,30).  V Prešove vyvrcholí celoročná duchovná príprava Odvážny rok, z ktorého vyjde aj kniha s CD. Zároveň sa chystá výstava k duchovnej príprave. 

 Bližšie informácie je možné nájsť na stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk.

Autor: Komunikačný tím P18


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2017
Začala sa ďalšia fáza kampane P18
Začala sa ďalšia fáza kampane na podporu Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove. Zapojiť sa do nej môže ktokoľvek.
viac
07.11.2017
Primátorka apeluje na začatie výstavby rýchlostnej cesty R4
V priestoroch prešovskej radnice sa včera (6.11. 2017) stretla primátorka Andrea Turčanová so splnomocnencom vlády pre rýchlostné cesty Igorom Janckulikom, s Ladislavom Bačenkom z Národnej diaľničnej spoločnosti a poslancom NR SR Eduardom Adamčíkom.
viac
26.07.2018
Národné stretnutie mládeže P18 privítalo asi 3500 mladých ľudí
Za účasti približne 3500 mladých ľudí z celého Slovenska sa vo štvrtok podvečer v prešovskej mestskej hale začalo Národné stretnutie mládeže P18. Organizátori si pre nich pripravili bohatý program, v ktorom sa predstaví viac než 100 účinkujúcich.
viac
03.08.2018
Zbierka školských pomôcok na P18 narástla o ďalších 2500 kusov
Zbierka školských pomôcok, ktorú zorganizovali počas minulotýždňového Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove, narástla o ďalších 2 500 kusov. K doterajšej dva a pol tisícke sa pridali ďalšie školské pomôcky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %