Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
03.09.2024 04:20

Nový festival predstaví židovskú kultúru v Bratislavskom kraji


Nultý ročník festivalu Shalom chaverim


Nultý ročník festivalu Shalom chaverim predstaví židovskú kultúru na viacerých miestach Bratislavského kraja. Podľa tajomníka Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Martina Kornfelda je kultúra a umenie jeden zo spôsobov, ako odpovedať na rastúci antisemitizmus.


Festival sa začína 9. septembra. Informoval o tom na utorňajšej tlačovej konferencii.         

Prezentácia kultúry je podľa organizátorov dôležitá aj pre súčasnú situáciu vo svete a stúpajúci antisemitizmus, ktorý židovská komunita pociťuje. "Myslíme si, že kultúra a umenie je jeden spôsob, ako sa dá komunikovať. Ako ukázať naše tradície a ako ukázať, že my sme tu už stovky alebo tisíce rokov aj na tomto území. Chceme ukázať kým sme a čím sme nielen z pohľadu politiky a vojen, ale aj spôsobom kultúry," uviedol Kornfeld.         

Cieľom organizátorov bolo usporiadať festival po celom kraji. Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu je jednou z hlavných správ festivalu otvorenie seneckej synagógy verejnosti, ktoré sa dlho odkladalo. V rámci festivalu tam budú tri koncerty vrátane hudobného vyvrcholenia prehliadky - koncertu Petra Lipu, Petra Breinera a Stanislava Palúcha. Program bude okrem Bratislavy aj v synagógach v Malackách, Rohožníku a v kaštieli v Modre.         

Okrem koncertov, divadelných predstavení, filmov a prehliadok bratislavskej synagógy je súčasťou programu aj Šolet fest, ktorý má predstaviť židovské jedlo typické pre región východnej Európy. Odohrávať sa bude 15. septembra na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.         

Hebrejský názov festivalu Shalom chaverim v preklade znamená Ahojte priatelia. Cieľom podujatia je priblížiť rôzne podoby židovskej kultúry. Festival je výsledkom spolupráce BSK, Ústredného zväzu židovských náboženských obcí a Židovskej náboženskej obce Bratislava.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
Už o týždeň sa začne 12. ročník festivalu [fjúžn]
Od 21. do 28. apríla 2017 organizuje Nadácia Milana Šimečku už 12. ročník festivalu [fjúžn]. Ide o najväčšie kultúrne podujatie zamerané na cudzincov a migrantov u nás.
viac
18.04.2017
Kultúru a šport v regiónoch podporí župa dotáciami vo výške 248-tisíc eur
V rámci nového systému poskytovania dotácií podporí Žilinský samosprávny kraj prvých 379 projektov na Kysuciach, Liptove, Turci, hornom Považí a Orave.
viac
11.04.2019
Múzeum židovskej kultúry vystavuje prvú sériu Biblií zo svojho vzácneho fondu
Výstava Biblie z knižnice predstavuje prvú sériu najstarších biblických kníh z fondu Múzea židovskej kultúry (MŽK) v Bratislave.
viac
15.02.2024
Festival židovskej kultúry. Podujatie Shalom chaverim sa uskutoční v septembri
Bratislavský samosprávny kraj, Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku a Židovská náboženská obec Bratislava plánujú tento rok usporiadať Festival židovskej kultúry. Podujatie Shalom chaverim sa uskutoční od 9. do 15. 9. 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %