Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.01.2023 03:20

Novinkou v prímestskej autobusovej doprave sú predplatné cestovné lístky


Ilustračná snímka: (TTSK).


Cestujúci v prímestskej autobusovej doprave v Trnavskom kraji majú k dispozícii od 1. januára nový druh cestovných lístkov. Ide o predplatné cestovné lístky, ktoré sú výhodnejšie najmä pre pravidelných cestujúcich.


Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Súčasne vstúpila do platnosti aj zonácia kraja a aktualizovaná tarifa jednorazových cestovných lístkov. Podrobnosti a informácie o uvádzacích zľavách nájdu cestujúci na novom webe www.cestujlahko.sk.

"Popri modernizácii vozidlového parku robíme ďalšie z krokov, ktorými chceme zvýšiť podiel cestujúcich verejnou dopravou, ktorá je ekonomickejšia aj ekologickejšia ako individuálna automobilová doprava. Prinášame preto moderné a osvedčené riešenie v podobe zavedenia predaja predplatných cestovných lístkov. V prvom roku od ich zavedenia sú dostupné s uvádzacou zľavou," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Predplatný cestovný lístok je možné zakúpiť na sedem, 30, 90 alebo 365 dní. Počas prvého roka je dostupný aj 180-dňový predplatný lístok pre študentov za špeciálnu cenu. Nosičom elektronického lístka je aktuálne funkčná dopravná čipová karta, na ktorú sa dá predplatný lístok kúpiť online na stránkach dopravcov alebo v ich predajniach. K aktivácii lístka dôjde po priložení karty k snímaciemu zariadeniu v autobuse. Opakovaný nákup lístkov bude možný aj priamo u vodiča autobusu.

Okrem časovej platnosti lístkov si cestujúci vyberajú aj tarifné zóny, v rámci ktorých cestujú. Zoznam zón a v nich ležiacich zastávok je zverejnený na www.cestujlahko.sk. K dispozícii je aj celosieťový lístok, na ktorý je možné cestovať neobmedzene na všetkých linkách. V ponuke je základný, zľavnený a aj prenosný lístok. Prenosný nie je viazaný na konkrétneho cestujúceho, a teda je vhodný pre rodiny alebo pracovné kolektívy.

Súčasne so zavedením predplatných lístkov dôjde aj k zvýšeniu cien jednorazových cestovných lístkov platených v hotovosti o 20 percent. Pri platbách z čipovej karty je stanovená fixná zľava vo výške 0,15 eura. Tarifa bola naposledy zvyšovaná v roku 2011, teda pred viac ako 11 rokmi, v dôsledku čoho ceny lístkov už dlho nezodpovedajú nákladom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2020
V Bratislave i Trnavskom kraji umožní verejná doprava cestu za kultúrou
Držitelia ročného predplatného lístka na mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Bratislave budú môcť využiť bezplatný jednorazový vstup do Historického múzea Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade.
viac
18.09.2020
Už takmer 1400 ľudí využilo autobus na zavolanie
„Autobus na zavolanie“ využilo za prvý rok až 1380 ľudí z okolia Senice. Medzi 1. septembrom 2019 a 31. augustom 2020 cestujúci prejavili záujem o túto službu spolu 960-krát. Najvyťaženejším mesiacom bol apríl tohto roka, kedy na 144 telefonických objednávok bolo prepravených až 335 cestujúcich.
viac
27.10.2020
Prímestské autobusy budú jazdiť v prázdninovom režime
Od stredy 28. októbra 2020 bude prímestská autobusová doprava v trnavskej župe zabezpečovaná v letnom prázdninovom režime s posilnením ranných a poobedných spojov zabezpečujúcich dopravu žiakov I. stupňa základných škôl do a zo školy.
viac
29.07.2021
Poslanci TTSK schválili zavedenie zónového členenia kraja
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) schválili na stredajšom mimoriadnom rokovaní zavedenie zónového členenia kraja a predplatných cestovných lístkov. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %