Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
08.09.2023 02:05

Nová okružná križovatka podľa B. Trégera zlepšila dopravu v meste


Novopostavenú okružnú križovatku pod Skalkou v Liptovskom Hrádku za takmer pol milióna eur v piatok odovzdali do užívania motoristom. FOTO TASR - Miroslava Mlynárová


Novopostavenú okružnú križovatku pod Skalkou v Liptovskom Hrádku takmer za pol milióna eur v piatok odovzdali do užívania motoristom. Podľa primátora Branislava Trégera prinieslo jej vybudovanie zlepšenie dopravnej situácie v meste aj vyššiu bezpečnosť.


Ako priblížil Tréger, myšlienka postaviť okružnú križovatku pod Skalkou vznikla pred siedmimi rokmi. Podľa jeho slov ide o frekventovaný úsek, v ktorom sa stretáva päť ciest, a je to aj spojnica diaľnice D1 s rýchlostnou cestou R1. "Tento dopravný uzol bol tiež veľmi konfliktný, čo sa týkalo dopravných nehôd," zhodnotil.         

Križovatku dal vybudovať Žilinský samosprávny kraj (ŽSK). Najväčší problém pred výstavbou bolo vyrovnať pozemky, uviedol Tréger. "Prvé dopravné obmedzenia súvisiace so stavbou v tejto lokalite boli od apríla. Už teraz, krátko po dokončení, vnímame, že doprava v meste je plynulejšia a neporovnateľne lepšia," povedal primátor.         

Súčasťou prác boli okrem samotnej cestnej komunikácie aj chodníky, dažďová kanalizácia, prekládka vodovodu či verejné osvetlenie. Stavbu financovali z európskych zdrojov, cena diela je 410.500 eur.         

Spustenie samotnej výstavby prišlo s niekoľkomesačným oneskorením oproti pôvodným plánom. Samosprávny kraj musel hľadať nového zhotoviteľa po tom, ako ukončil zmluvu s pôvodným. Dôvodom bola kondícia firmy aj nárast cien. Investíciu Tréger označil za jednu z kľúčových z hľadiska cestnej premávky v meste. Spolu so ŽSK sa na nej podieľala aj samospráva.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2022
Okružnú križovatku stále nestavajú, ŽSK hľadá nového zhotoviteľa
Výstavba novej okružnej križovatky pod Skalkou v Liptovskom Hrádku mešká. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) hľadá nového zhotoviteľa. Ten pôvodný si stavenisko síce prevzal, no následne s ním kraj musel ukončiť zmluvu. Dôvodom bola kondícia firmy aj nárast cien.
viac
13.10.2022
Výstavba okružnej križovatky v Liptovskom Hrádku sa začne až na budúci rok
Stavebné práce na novej okružnej križovatke pod Skalkou v Liptovskom Hrádku sa začnú až v jarných mesiacoch budúceho roka. Potvrdila to hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
23.02.2023
Novú okružnú križovatku v Liptovskom Hrádku by mali začať stavať na jar
Výstavba novej okružnej križovatky pod Skalkou v Liptovskom Hrádku by sa mala začať na jar tohto roka. Potvrdila to hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.
viac
31.03.2023
Novú okružnú križovatku v Liptovskom Hrádku začnú stavať na budúci týždeň
Výstavbu novej okružnej križovatky pod Skalkou v Liptovskom Hrádku spustia najbližší pondelok (3. 4.). Mesto o tom informovalo na svojom webe s tým, že predpokladaná doba výstavby je päť mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %