Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.08.2022 11:10

Nitriansky samosprávny kraj musel vyčleniť dodatočné zdroje na platby za energie


Nitriansky samosprávny kraj - logo


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) musel zo svojho rozpočtu vyčleniť dodatočných 200.000 eur určených na dofinancovanie platieb za energie. Kraj neočakáva, že by sa situácia mohla v dohľadnej dobe zlepšiť.


Podľa riaditeľky Úradu NSK Heleny Psotovej existuje veľké riziko, že bude pokračovať rast cien za nové dodávky elektrickej energie a zemného plynu. "Predovšetkým pre organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK, ktorým v priebehu aktuálneho roka 2022 skončí, prípadne už skončila platnosť zmlúv o dodávke energií," uviedla.      

Ako doplnil predseda NSK Milan Belica, kraj mal šťastie, že sa mu podarilo včas a relatívne lacno zakontrahovať energie ešte vlani v septembri. "Vďaka tomu dokážeme túto situáciu ešte nejaký čas zvládať. Faktom je, že ceny išli prudko hore a niektoré naše inštitúcie, ktoré nás neposlúchli a nepridali sa k množstevnému nákupu energií, urobili chybu. Ale nemôžeme ich ignorovať a povedať im, že "tak vám treba". To nejde, takže budeme musieť hasiť aj ich problémy. Napriek tomu na tom budeme lepšie, ako keby sme museli všetku energiu nakupovať v tomto turbulentnom období," skonštatoval Belica.      

NSK okrem toho vydal všetkým svojim inštitúciám pokyn, aby s energiami čo najviac šetrili. Riaditelia jednotlivých organizácií preto musia spotrebu pravidelne sledovať a vyhodnocovať. "Tí, čo nebudú prekurovať priestory alebo vykurovať dubiózny majetok, a ich spotreba reálne klesne, dostanú odmeny. Musíme ľudí motivovať, aby si uvedomili, že sme skutočne v zložitej situácii," vysvetlil Belica.      

Podľa jeho slov však NSK má dostatok nástrojov, aby zatiaľ dokázal energetickú krízu zvládať. Okrem peňazí v rezervnom fonde môže využiť aj svoju nízku zadlženosť. "To znamená, že ak by nám nestačili peniaze, ktoré máme k dispozícii, tak na základe reálnej potreby môžeme vstúpiť do rokovaní s bankou a požičať si výhodne peniaze. Máme veľmi dobrý rating a ten nám výrazne znižuje cenu úveru, v prípade, že by sme si ho potrebovali vziať," dodal Belica.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2017
Štúrovo vlani uhradilo náklady za MHD vo výške viac ako 50 000 eur
Mesto Štúrovo v okrese Nové Zámky krylo z mestského rozpočtu náklady na mestskú hromadnú dopravu za rok 2016 vo výške 50 700 eur.
viac
22.04.2021
NSK poskytne na obnovu kultúrnych pamiatok dotácie v hodnote 100 000 eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne zo svojich dotačných mechanizmov peniaze na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Na rekonštrukcie rôznych historických a sakrálnych pamätihodností pôjde 100 000 eur.
viac
07.02.2022
NSK chce na zvýšené ceny energií vyčleniť dodatočne jeden milión eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlení pre svoje organizácie dodatočné zdroje na vykrytie zvýšených poplatkov za energie.
viac
13.10.2022
Nitra minie na energie do konca roka takmer dvojnásobok plánovanej sumy
Nitrianska radnica musela vo svojom tohtoročnom rozpočte takmer zdvojnásobiť sumu vyčlenenú na energie. Mesto plánovalo na tento účel minúť 2,3 milióna eur. Nakoniec budú platby za energie stáť Nitru viac ako štyri milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %