Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.09.2021 01:50

Nitrianska radnica nesúhlasí s vedením cesty R8 cez obývanú časť mesta


Snímka zdroj: NitraDen.sk


Mesto Nitra nesúhlasí s tým, aby rýchlostná cesta R8 viedla cez zastavané územie v lokalite Šindolka. Vyplýva to z uznesenia, ktoré prijalo nitrianske mestské zastupiteľstvo na svojom septembrovom rokovaní.


Rýchlostná cesta R8 má prepojiť Nitru, Topoľčany a Bánovce nad Bebravou. Podľa spracovateľov zámeru je najrýchlejšia návratnosť investície pri variante, podľa ktorého by sa cesta R8 napájala na cestu R1 na Šindolke v severnej časti Nitry. Mestskí poslanci sú však presvedčení, že takéto vedenie rýchlostnej cesty cez obývanú štvrť je neprijateľné. Zároveň je podľa nich v nesúlade so schváleným územným plánom mesta i so strategickým plánom udržateľnej mobility mesta Nitra.      

Radnica preto požaduje spracovanie nového variantu. Podľa hlavného architekta Nitry Viktora Šabíka sa mesto s ministerstvom dopravy už predbežne dohodlo, že spracovanie nového vedenia cesty R8 pri Nitre zváži. „Na základe rokovania na ministerstve dopravy žiadame spracovanie variantu ,I'. Mal by viesť popri rieke Nitra v mieste už existujúcej obslužnej cesty v priemyselnom parku, kde už sú vybudované aj protihlukové zábrany,“ uviedol Šabík.

Podľa primátora Mareka Hattasa je súčasný návrh vedenia cesty R8 z urbanistického hľadiska nevyhovujúci, čo zástupcovia mesta deklarovali aj na ministerstve dopravy. „Zdôraznili sme, že táto alternatíva je neprijateľná. Zároveň sme otvorili aj debatu o tom, že by sme chceli posúdiť ďalší variant, ktorý by sa napájal na výjazd na Bratislavskú ulicu a šiel by obchvatom v priemyselnom parku. Dohodli sme sa na ďalších postupoch a stretnutí približne o mesiac. Ja verím, že sa posunieme ďalej,“ skonštatoval Hattas.      

Ako pripomenul, nitrianska radnica chce v okolí priemyselného parku v severnej časti mesta iniciovať aj ďalšiu zmenu v doprave. Má ňou byť zmena klasifikácie takzvaného severného obchvatu mesta pod Zoborom z rýchlostnej cesty R1A na miestnu komunikáciu. „Máme tam veľký problém s hlukom a nedokážeme tam postaviť normálnu križovatku, tak ako je to na štvorpruhových komunikáciách v meste, kde sú bežné napríklad aj priechody pre chodcov, tak ako to má vyzerať v zastavanom území,“ zdôraznil Hattas.      

Mestský poslanec Peter Oremus je presvedčený, že by Nitra mala pri presadzovaní vhodného variantu rýchlostnej cesty R8 spolupracovať aj s ďalšími samosprávami vrátane vyššieho územného celku. „Vzácne sa zhodujeme, vedenie mesta, poslanci aj občania, že ten variant, ktorý navrhuje Útvar hodnoty za peniaze, je neprijateľný aj z hľadiska stratégie, podľa ktorej by mali rýchlostné cesty prechádzať mimo zastavaného územia miest. Mali by sme prijať kroky, ktoré budú razantné a jednoznačné, aby štátne inštitúcie nemohli konať podľa svojvôle a bez rešpektovania názorov samosprávy,“ skonštatoval Oremus.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Finálne riešenie parkovacej politiky bude výhodné pre Bratislavčanov
V utorok (18. októbra) sa uskutočnilo zasadnutie Komisie dopravy a informačných systémov, na ktorom poslancom mestského zastupiteľstva a členom komisie primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a experti hlavného mesta a spoločnosti Deloitte predstavili model fungovania parkovacieho systému v Bratislave.
viac
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
20.09.2019
SK8 sa obráti na prezidentku, aby zákon vrátila do parlamentu
SK8 sa obráti na prezidentku, aby zákon, ktorým sa zvyšuje nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka, vrátila do parlamentu.
viac
10.09.2020
Radnica riešila v auguste 140 pripomienok od občanov
Nitrianska radnica riešila v priebehu augusta 140 pripomienok od občanov. Vo väčšine prípadov sa týkali čistoty, životného prostredia či komunikácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %