Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.12.2021 08:00

Nitra chce vybudovať desiatky komunitných kompostovísk


Ilustračná snímka: (FB).


Budovanie komunitných kompostovísk na nitrianskych sídliskách bude pokračovať aj na budúci rok. Radnica ich chce v okolí bytových domov vybudovať celkovo 40. Inštaláciu kompostérov financuje mesto v rámci iniciatívy Kompostujeme v Nitre.


Kompostéry sú na verejné priestranstvá osádzané na základe záujmu obyvateľov a odborného posúdenia lokalít. Slúžia na ukladanie kuchynského, biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý produkujú okolité domácnosti. Mesto začalo s ich umiestňovaním na sídlisku Chrenová. „Tu majú dve komunity z ulíc Výstavná a Lipová už trojročné skúsenosti s komunitným kompostovaním. Len v ich prípade ide o zapojenie 120 domácností. K týmto existujúcim kompostoviskám pribudne ďalších dvadsať,“ informoval mestský úrad.

Už začiatkom budúceho roka pribudnú ďalšie v Starom meste a v mestských častiach Klokočina a Čermáň. „Komunitné kompostovanie je moderný trend, ktorý pomáha znižovať množstvo vyprodukovaného odpadu. Preto sa chceme v Nitre v oblasti nakladania s biologicky rozložiteľnými odpadmi posunúť na vyššiu úroveň a stať sa tak slovenským lídrom,“ uviedla radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2018
Adventné mestečká vzniknú na Nitrianskom hrade i Klokočine
Adventné a vianočné mestečká v Nitre nebudú tento rok iba na Svätoplukovom námestí v jej centre, ale aj na ďalších miestach. Sviatočnú atmosféru a kultúrny program budú môcť návštevníci zažiť aj na Nitrianskom hrade či na sídliskách.
viac
20.12.2019
Komunitné centrum na Orechovom dvore získalo nové vybavenie
Komunitné centrum, ktoré na Orechovom dvore v Nitre pracuje s marginalizovanými skupinami obyvateľov, získalo nové vybavenie. Modernizáciu umožnila dotácia z ministerstva vnútra.
viac
01.06.2021
Nitra začne od júla so zberom kuchynského bioodpadu na sídliskách
V priebehu júna pribudnú v Nitre na kontajnerových stojiskách hnedé zberné nádoby s označením BRKO. Na sídliskách začne zber od júla, v rodinných domoch do konca roka.
viac
28.02.2024
Mesto otvorí nové komunitné centrum v Dražovciach
Mesto Nitra pripravuje otvorenie komunitného centra v mestskej časti Dražovce. Radnica začala projekt pripravovať v roku 2021. Ako informoval mestský úrad, kolaudačné rozhodnutie nadobudlo platnosť 1. februára 2024. Zriaďovaciu listinu budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom zasadnutí 29. 2. 2024
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %