Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.03.2016 11:00

Triedite správne nápojový kartón? Ich zber sa môže v jednotlivých mestách líšiť


Na Slovensku sa denne predá 1 500 000 produktov, ktoré sú balené do nápojových kartónov. (Foto: Shutterstock.com)


Nápojové kartóny, ľudovo nazývané aj ako ,,tetrapaky“, sa stali neodmysliteľnou súčasťou našich domácností. Sú do nich balené bežné potraviny ako mlieko, smotana, iné mliečne výrobky, džúsy, vína a ostatné nápoje.


Podľa internetovej stránky napojovy-karton.sk sa na Slovensku denne predá 1 500 000 produktov, ktoré sú balené do nápojových kartónov, pričom sa ročne na trh uvedie 9 000 ton takýchto kartónov. Dobrou správou môže byť fakt, že Slovensko sa v rebríčku recyklácie nápojových kartónov zaraďuje v rámci európskych krajín na popredné pozície. Ročne totiž dokážeme zrecyklovať 48 % takýchto obalov.

Nápojové kartóny zaraďujeme do skupiny takzvaných viacvrstvových kombinovaných materiálov (známe aj ako VKM). Tie sa podľa zákona o odpadoch definujú ako materiály, ktoré sú tvorené minimálne dvoma kompaktne spojenými vrstvami, ktoré slúžia na manipuláciu a prepravu tovaru, ktorý je v ňom balený. Samotné nápojové kartóny sú však tvorené viacerými vrstvami (z veľkej časti tvorí takýto obal kartón – papier, ale aj polyetylén – plast, a rovnako aj hliník), ktoré zaručujú trvanlivosť a čerstvosť výrobku.

Po spotrebovaní výrobkov, ktoré sú do takýchto kartónov balené, môže nastať problém. Akým spôsobom je možné triediť nápojové kartóny tak, aby sme tým neškodili životnému prostrediu?

 Aj nápojové kartóny, rovnako, ako ostatné odpady, ktoré patria do triedeného zberu, je potrebné triediť. ,,Nápojovým kartónom prislúcha oranžová farba zbernej nádoby. Napriek tomu sa farba zbernej nádoby, do ktorej je potrebné nápojový kartón vhadzovať, môže v jednotlivých mestách a obciach líšiť, a to z dôvodu, že zákon povoľuje zber plastov, kovov a VKM do jednej spoločnej nádoby. Môže sa tak stať, že v jednom meste je povolené vhadzovať ich do samostatnej oranžovej nádoby a v inom meste do žltej zbernej nádoby určenej pre plasty, poprípade do červenej nádoby, ktorá je určená pre kovy,“ uviedla Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI – PAK, ktorá triedený zber mestám a obciam prefinancováva. Vo všeobecnosti je teda vhodné orientovať sa na základe štítkov, ktoré sa nachádzajú na jednotlivých zberných nádobách, kde je presne popísané, čo do nádoby patrí a čo do nej naopak nepatrí.

Pre prehľadnosť v tom, ako sa zbierajú nápojové kartóny v jednotlivých častiach Slovenska, sme oslovili krajské mestá, ktoré sa nám k danej problematike vyjadrili nasledovne:

Bratislava

,,V rámci hlavného mesta SR, Bratislavy, sa všetky viacvrstvové obaly od nápojov (tetrapak a iné) umiestňujú do žltých zberných nádob určených na plasty. Následne ich pracovníci našej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), odvážajú na dotriedenie a ďalšie spracovanie.“ – Beáta Humeniková, hovorkyňa spoločnosti OLO a.s.

Nitra

,,V meste zatiaľ nie sú samostatné nádoby na tetrapaky. Takéto nádoby máme iba na zberných dvoroch mesta, ktorých je päť.” – Ing. Marek Korec, Nitrianske komunálne služby

Trenčín

,,V našom meste zber tetrapakov prostredníctvom nádob zavedený nemáme. Ak však občan tetrapaky vytriedi, môže ich doniesť do zberných dvorov mesta, ktoré máme 2 a sú otvorené od pondelka do soboty do 17.30 hod.” – Bc. Zuzana Čachová, referent pre Životné prostredie mesta Trenčín

Banská Bystrica

,,V Meste Banská Bystrica triedime komodity stanovené zákonom o odpadoch plus odevy. Tetrapaky sme zatiaľ netriedili. Do budúcna sa tejto myšlienke nebránime. Chceli by sme ich triediť spoločne v zberných nádobách, ktoré sú určené pre kovy. Tieto nádoby boli obstarané v rámci projektu ,,Zavedenie separovaného zberu kovov a biologicky rozložiteľného odpadu z domácností na území mesta Banská Bystrica". Monitorovacie obdobie projektu by malo skončiť tento rok, možné by to bolo až potom.” – Mgr. Peter Suchý, vedúci Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev mesta Banská Bystrica

Prešov

,,V meste Prešov sa tetrapaky zbierajú do jednej zbernej nádoby spolu s kovovými obalmi. Následne sa dané komodity roztriedia na triediacej linke, ktorú má mestská spoločnosť Technické služby mesta Prešov,  a.s. umiestnenú na zbernom dvore na Jesennej ulici.” – Milan Grejták, tlačový referent mesta Prešov

Trnava

,,Odpad - obaly z nápojov, tetrapaky, mesto Trnava triedi už dlhodobo, takže to pre mesto nie je žiadna novinka. Zber tohto druhu odpadu je v zmysle nových platných právnych predpisov v odpadovom hospodárstve povolený spolu s odpadom z plastov. Mesto Trnava má zabezpečený triedený zber tetrapakov celoplošne v celom meste. Tieto môže obyvateľ uložiť do spoločnej nádoby spolu s plastmi. Nádoba je predpísanej žltej farby. V prípade individuálnej bytovej výstavby (rodinné domy), majú obyvatelia možnosť tento odpad odovzdať spolu s plastmi do žltého vreca.” – Ing. Alena Dostálová, Referát odpadového hospodárstva mesta Trnava

Žilina

,,V meste Žilina je už samozrejmosťou, že kompozitné obaly, takzvané tetrapaky, oddelene zbierame už niekoľko rokov a sú na to určené samostatné zberné nádoby (1100 l) oranžovej farby.” – PhDr. Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina

Autor: (SZ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %