Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.11.2018 12:30

Najvyššie ocenenie MŠVVaŠ SR si prevzali štyria študenti župných stredných škôl


Ilustračná snímka TASR


Pamätné listy sv. Gorazda, najvyššie ocenenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pre žiakov a študentov, si za svoje úspechy v medzinárodných predmetových olympiádach či športových súťažiach prevzala tridsiatka študentov z celého Slovenska.


Medzi ocenených sa zaradila aj štvorica úspešných reprezentantov zo škôl v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Zlatí medailisti z medzinárodných predmetových olympiád i majstrovstiev Európy a sveta vo viacerých športoch, ako aj ďalších súťaží si z rúk štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Petra Krajňáka prevzali Pamätné listy sv. Gorazda - najvyššie rezortné ocenenie pre žiakov a študentov. Slávnostné podujatie sa už tradične konalo pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva v Aule Ekonomickej univerzity v Bratislave. Spolu bolo tento rok ocenených tridsať úspešných reprezentantov Slovenska v oblasti vedy, športu i umenia. „Vďaka svojmu nadaniu, vedomostiam a schopnostiam sa títo mladí ľudia dokázali presadiť nielen v konkurencii rovesníkov tu na Slovensku, ale mnohí aj v medzinárodnom meradle. Nepodarilo by sa im to však bez úsilia a námahy, ktoré takisto treba vyzdvihnúť, keďže zďaleka nie sú samozrejmé. Prajem všetkým oceneným, aby si túto cieľavedomosť udržali nielen v ďalšom štúdium, ale i po celý život,“ uviedol štátny tajomník Peter Krajňák, ktorý sa vo svojom príhovore taktiež poďakoval školám, pedagógom i rodičom za to, že vytvorili oceneným mladým ľuďom vhodné podmienky, aby mohli dosahovať také výborné výsledky.

V mene všetkých ocenených sa poďakoval Ivan Pančiak z Gymnázia v Myjave v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. „Za každým naším úspechom, ktorý sme dosiahli v minulom školskom roku 2017/2018, bola obrovská snaha, ctižiadosť, prekonaná tréma a vynaložená energia, ktorú sme do každej postupovej súťaže vložili s cieľom dotiahnuť to až na medzinárodný úspech. Dnes sme obdarovaní šťastím a v rukách držíme nádherné ocenenie, ktoré nás bude poháňať dopredu a motivovať do ďalších úspešných študijných a športových rokov,“ uviedol Pančiak. Práve ten si z 15. ročníka Medzinárodnej olympiády v ruskom jazyku v Moskve odniesol vynikajúce výsledky, a to druhé miesto v kategórii B2 a celkové prvenstvo v kategórií Mladý rétor. Na základe skvelého výsledku prijal vo februári tohto roku Jána Pančiaka i mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexej Laonidovič Fedotov, ktorý odovzdal mladému jazykovému olympionikovi príslušné vyznamenanie.

Medzi čerstvých držiteľov Pamätného listu sv. Gorazda patria aj študenti Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne, ktorého zriaďovateľom je TSK, konkrétne Róbert Jurčo a Matúš Kopunec. Ocenenie si prevzali za mimoriadne úspechy na medzinárodných fyzikálnych súťažiach. Róbert Jurčo sa v tomto roku zúčastnil medzinárodnej fyzikálnej olympiády v Lisabone, kde sa spomedzi 396 súťažiacich umiestnil na skvelom treťom mieste. Z rovnakej súťaže si odniesol čestné uznanie aj druhý menovaný Matúš Kopunec.

Za úspešnú reprezentáciu Slovenskej republiky na európskej súťaži odborných zručností a talentu Euro Skills v odbore elektrotechnika a za obsadenie vynikajúcej zlatej priečky si najvyššie rezortné ocenenie prevzal študent Strednej odbornej školy v Starej Turej v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, Miroslav Chalko.

Všetkým študentom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach i v osobnom živote.

Autor: (ts-tsk-lb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2015
Ministerstvo ocenilo aktivity ZMOS v oblasti životného prostredia
Ministerstvo životného prostredia SR zaslalo vedeniu ZMOS, projektovému tímu i expertom ZMOS list generálneho riaditeľa sekcie environmentálneho hodnotenia a riadenia Ing. Dušana Juríka, v ktorom vysoko ocenilo aktivity združenia, najmä projekt Zvyšovanie účasti obcí a verejnosti na procese EIA.
viac
28.11.2016
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde na budúci rok 2,5 milióna eur
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom.
viac
03.08.2017
Banskobystrickí študenti môžu mesto požiadať o štipendium
Študenti stredných a vysokých škôl s trvalým pobytom v Banskej Bystrici sa môžu do 15. septembra uchádzať o poskytnutie štipendia z fondu Andreja Hanzlíka na školský rok 2017/2018.
viac
22.09.2020
Nominujte osobnosti kraja! Čas máte do 15. októbra 2020
Bratislavský samosprávny kraj, ktorý každoročne udeľuje Ocenenia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), predĺžil termín predkladania nominácií. Výnimočné osobnosti kraja je možné navrhovať až do 15. októbra 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %