Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.01.2023 01:30

Najúspešnejšie podujatia vlaňajška na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny


Oravský hrad.


Najúspešnejšie podujatia minulého roka na Oravskom hrade boli zamerané na detského návštevníka a rodiny. Patrili medzi ne Rozprávkový hrad, večerná prehliadka či Mikuláš. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.


"Počas celého predchádzajúceho roku múzeum pripravilo bohatý a rôznorodý program, zameraný na sté výročie od natočenia prvého čiernobieleho nemého hororového filmu Nosferatu – symfónia hrôzy, ktorý v roku 1922 nakrútili na Oravskom hrade. Veľký úspech mali aj Drakulovská nočná prehliadka, Drakulovská kvapka krvi či koncert Mirky Partlovej v Kaplnke svätého Michala," priblížila Jagnešáková.

Dodala, že na Oravskej lesnej železnici mali najväčší úspech podujatia Gorali včera a dnes, Vône a chute húb.

V roku 2023 plánuje Oravské múzeum pokračovať v obnove objektov Dolného hradu. "Po skončení zimného obdobia budeme pokračovať v reštaurovaní a dokončení archívnej veže. Podali sme projekt na obnovu Hlavného nádvoria a čakáme aj na vyhodnotenie projektu, ktorý sme podali ešte v novembri 2020 na obnovu prírodovednej expozície," povedala riaditeľka. Ako uviedla, pripravené majú tiež ďalšie projekty a čakajú na výzvy cezhraničnej spolupráce z programu Interreg.

Obnova historických objektov je podľa Jagnešákovej veľmi finančne náročná a je podmienená aj priaznivou ekonomickou situáciou. "Veľmi dôležití pre múzeum sú všetci návštevníci, ktorí k nám prichádzajú. Zo vstupného, ktoré od nich vyberieme, zveľaďujeme naše kultúrne a historické dedičstvo," podotkla s tým, že múzeum si v tomto roku pripomenie 155. výročie od svojho založenia a 70. výročie od začiatku generálnej obnovy Oravského hradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2020
Nočná prehliadka na motívy Drakulu bude vyvrcholením leta na Oravskom hrade
Letná sezóna na Oravskom hrade vyvrcholí nočnou prehliadkou. Podujatie na motívy Drakulu, upíra Nosferatu, sa uskutoční na budúci piatok 28. augusta.
viac
06.10.2020
Depozitáre Oravského hradu budú pred poškodením chrániť žiariče
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne zakúpilo desať germicídnych žiaričov. Využívať ich bude v priestoroch depozitárov Oravského hradu v Oravskom Podzámku.
viac
11.01.2022
Východnú baštu Oravského hradu plánujú reštaurovať
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava plánuje reštaurovať Východnú baštu Oravského hradu. Zapojilo sa do výzvy ministerstva kultúry a požaduje dotáciu viac ako 300 000 eur. Uviedla to riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.
viac
21.11.2022
Advent s Kysuckým múzeom ponúka výstavy, podujatia i koncert
Výstavou Od Ondreja do Troch Kráľov sa začal v nedeľu (20. 11.) v Kysuckom múzeu v Čadci cyklus adventných podujatí. Podľa hovorkyne múzea Miroslavy Jančulovej ponúkne návštevníkom tematické výstavy, podujatia či koncert.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %