Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.08.2019 04:10

Nádvorie kaštieľa skrývalo prekvapenia, odhalila ich rekonštrukcia


Vihorlatské múzeum, Humenné


Režim rekonštrukcie vnútornej fasády humenského kaštieľa priniesol niekoľko prekvapení. Sú nimi neočakávané architektonické prvky odkryté na druhom nadzemnom podlaží, a tiež rozhodnutie KPÚ v Prešove, že nádvorie sídla Vihorlatského múzea (VM) bude musieť zmeniť svoju úroveň.


Pre TASR to uviedol riaditeľ VM Vasil Fedič. Zníženie úrovne nádvoria o 35 centimetrov okrem iného znamená, že druhú etapu rekonštrukcie humenského kaštieľa bude musieť prerušiť tretia. Jej predmetom bude aj zníženie nádvoria. "Môžeme dokončiť druhú etapu a umiestniť výplne arkád na prvom nadzemnom podlaží, a tiež troje vstupných dverí až vtedy, keď budeme mať plochu na zníženej úrovni," vysvetlil Fedič.       

Ako vyplýva z jeho ďalších slov, pre VM to znamená, že sa musí uchádzať o finančné zdroje na rekonštrukciu plochy s veľkosťou 1200 štvorcových metrov skôr, než sa podľa projektu predpokladalo. "Momentálne sme v štádiu, keď sa finalizuje rozpočet na tretiu etapu. Po ukončení požiadame Prešovský samosprávny kraj o pridelenie finančných prostriedkov na rok 2020, ktoré by mali prekryť tretiu etapu," uviedol. Nedodržania termínu ukončenia druhej etapy sa Fedič neobáva, projekt má byť ukončený do konca roka 2020.       

Stavebno-reštaurátorské práce v rámci druhej etapy rekonštrukcie jediného renesančného kaštieľa v Prešovskom kraji zahŕňajú výmenu okien a výplní 43 arkád, renováciu dvorových fasád, podchodu a balkónovej časti. Keďže cieľom projektu je dať objektu podobu z konca 19. storočia, okná budú reštaurovať podľa najstaršieho zachovaného okna pochádzajúceho z čias andrássyovskej prestavby, informoval Fedič.       

Vďaka reštaurátorským prácam sa vo vnútorných rohoch druhého nadzemného podlažia na severnej strane objavili štyri niky, pričom tri z nich boli prekvapením. Nánosy omietky tiež skrývali takzvané zrkadlá, ozdobné plochy pod oknami, a takisto prstence pilastrov.       

Druhú etapu obnovy kaštieľa financuje VM zo zdrojov získaných v rámci projektu Ministerstva kultúry SR Obnov si svoj dom. Z podprogramu Rekonštrukcia národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy získalo 640 000 eur, ďalších 150 000 eur dofinancoval Prešovský samosprávny kraj.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2020
V kaštieli vo Finticiach sprístupnili erbovú sálu rodu Dessewffyovcov
Erbovú sálu rodu Dessewffyovcov, ktorá v minulosti slúžila na reprezentačné účely, sprístupnili vo štvrtok po rekonštrukcii pre verejnosť. Nachádza sa v kaštieli v obci Fintice v okrese Prešov.
viac
21.02.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Veličnej čaká obnova
Chátrajúci kaštieľ z 18. storočia vo Veličnej v okrese Dolný Kubín čaká rekonštrukcia. Obec získala všetky stavebné povolenia a plánuje sa uchádzať o financie z rôznych fondov či z ministerstva kultúry.
viac
02.03.2020
Humenné si od rekonštrukcie MŠ sľubuje 70-percentnú úsporu energií
Mesto Humenné plánuje na jar začať s jednou z najväčších rekonštrukcií materských škôl (MŠ).
viac
22.06.2022
Humenský kaštieľ má po rekonštrukcii za 6,5 milióna eur svoju renesančnú podobu
Renesančný kaštieľ v Humennom má po rozsiahlej rekonštrukcii exteriéru opäť podobu z obdobia poslednej andrássyovskej prestavby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %