Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.12.2019 03:05

Na zimnú údržbu bude nasadených aj 14 nových sypačov


Ilustračná snímka (ŽSK)


Žilinský samosprávny kraj modernizuje vozový park. Do terénu vyšle aj štrnásť nových sypačov. Od nových vozidiel na zimnú údržbu si sľubuje kvalitnejšiu údržbu aj lepšie podmienky pre vodičov.


Priemerný vek súčasného vozového parku je približne 23 rokov. Správa ciest ŽSK však má vo svojej zbierke aj snehovú frézu vyrobenú pred viac ako polstoročím. Do vozového parku v týchto dňoch pribudlo štrnásť nových sypačov za viac ako dva milióny eur, ktorých nákup župa realizovala cez verejné obstarávanie. ,,Technika používaná k zimnej údržbe je, žiaľ, značne zastaralá. Preto som rada, že z tohtoročného rozpočtu sa podarilo vysúťažiť štrnásť nových vozidiel. Už teraz však vieme, že vzhľadom na vysoký priemerný vek vozidiel, to stačiť nebude. Preto musíme ďalej hľadať možnosti obnovy vozového parku,“ povedala županka Erika Jurinová. V rozpočte na nasledujúci rok je vyčlenený milión eur na nákup piatich univerzálnych sypačov.

Zimná údržba v Žilinskom kraji sa týka 1 356 kilometrov ciest II. a III. triedy. Správa ciest ŽSK však udržiava aj cesty I. triedy v správe Slovenskej správy ciest a to na základe zmluvy o údržbe v dĺžke približne 500 kilometrov. V pohotovosti bude 244 vodičov a nasadených bude 112 sypačov, 25 nakladačov, 15 traktorov s radlicou, či 7 snehových fréz.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2017
Keď aj zima zahreje
Petržalský starosta Vladimír Bajan prekvapil v piatok (3. 2.) „vépeeskárov“, keď sa bol na vlastné oči presvedčiť, ako sa im darí pri zimnej údržbe.
viac
23.11.2017
Cestári majú najviac práce na Orave, Liptove a Kysuciach
Na cestách II. a III. triedy v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja upravujú cestári zjazdnosť vozoviek v rámci zimnej údržby. Najviac práce je podľa riaditeľa odboru dopravy ŽSK Ivana Mokrého v severných regiónoch Žilinskej župy.
viac
16.01.2021
Krajskí cestári najazdili počas dvoch dní takmer 24-tisíc kilometrov
Počasie začiatkom týždňa prinieslo výdatné sneženie. So snehom zápasila najmä Orava a Kysuce. Len počas dvoch dní najazdili krajskí cestári Správy ciest ŽSK takmer 24-tisíc kilometrov.
viac
31.01.2023
Vozový park Správy ciest KSK sa rozrastie o 81 kusov novej cestnej techniky
Vozový park Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) sa rozrastie celkovo o 81 kusov novej cestnej techniky. Väčšinu z nich už jednotlivým strediskám odovzdali.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %