Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
28.08.2021 02:00

Na Zelenej linke MŽP bude možné nahlasovať týranie zvierat


Ilustračná snímka


Na Zelenú linku Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR bude možné nahlasovať týranie zvierat. Spolupracovať na tom bude s iniciatívou Zvierací ombudsman.


Spolupráca Zvieracieho ombudsmana so Zelenou linkou prebieha od minulého roka. V najbližších dňoch sa linka iniciatívy, na ktorej sa prijímali podnety k týraniu zvierat, zlúči so Zelenou linkou. ,,Naša linka nebude dostupná, resp. bude na nej odkaz, že našich odborníkov nájdu na Zelenej linke," poznamenala Stanová.

,,Zelená linka je pripravená. Uvedomujeme si, že podnetov v rámci ochrany zvierat bude viac, ako ich bolo doteraz, pretože linka občianskeho združenia zanikne. Náš postup bude rovnaký ako v iných prípadoch v oblasti životného prostredia," uviedla líderka Zelenej linky Adriana Veselá.

Budaj poukázal, že ochrana zvierat je rozštiepená medzi envirorezort a ministerstvo pôdohospodárstva. Na MŽP sa riešia chránené zvieratá, pod agrorezort patria bežné a domáce zvieratá. Delenie zvierat by sa podľa Budaja mohlo prekonať práve pripravovaným zákonom o ochrane zvierat.

Kontrolu týraných zvierat robí Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorá je podľa Kozelovej finančne a personálne poddimenzovaná. Kontroly týraných zvierat by mohli vykonávať štátni veterinári na základe zmluvy so štátom, navrhuje Kozelová. Pokračuje, že v rámci pripravovaného zákona by sa mali v prípadoch týraných zvierat rozviazať ruky aj enviropolícii.

Zelená linka je k dispozícii od 8.00 h do 18.00 h na telefónnom čísle či mailovej adrese, ktoré sú zverejnené na webovej stránke ministerstva. Prostredníctvom linky je možné anonymne ohlásiť porušovanie zákonov, ktoré majú chrániť životné prostredie.

Viac informácií: Zelená linka

 

 

Autor: Zdroj: ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2020
Zvierací ombudsman chce, aby štát navrhol opatrenia súvisiace s chovom zvierat
Znenie petícií, ktoré žiadajú zákaz chovu zvierat v osadách, môže byť protiústavné. Myslí si to iniciatíva Zvierací ombudsman. Zároveň vyzýva štát, aby navrhol opatrenia súvisiace s chovom spoločenských zvierat. Informovala o tom Natália Babicová z tímu Zvieracieho ombudsmana.
viac
16.07.2020
Užitočné informácie pre majiteľov psov
Z platnej legislatívy vyplývajú obciam aj majiteľom psov nové povinnosti. Pozitívnou novinkou je, že od 1. júna 2020 je verejnosti prístupný register odchytených túlavých zvierat.
viac
24.01.2022
Ľudia môžu požiadať o vyhlásenie stromu za chránený
Vlastník pozemku nemá právo ochranu stromu na svojom pozemku odmietnuť. Informuje o tom Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR.
viac
02.01.2024
Zelená linka skončila, od ľudí evidovala viac ako 7000 podaní
Na Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR od začiatku roka prestala fungovať Zelená linka, kde mohli občania nahlasovať podozrenia z envirokriminality. Evidovala viac ako 7000 podaní od občanov. Linka o tom informovala na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %