Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.07.2022 08:25

Na výstavbu vodovodov a kanalizácií má envirofond na tento rok 61,5 milióna eur


Ilustračná snímka.


Dotácie pôjdu predovšetkým na dokončenie už začatých stavieb, aby sa zabezpečila funkčnosť celej vodárenskej siete vrátane čistenia odpadových vôd.


Uviedlo to ministerstvo životného prostredia (MŽP) v reakcii na názory starostov obcí z okolia vodnej nádrže Domaša o potrebe vytvorenia národnej stratégie pre prístup obyvateľstva k pitnej vode v súvislosti so stratou vody v súkromných studniach obyvateľov vplyvom suchého obdobia.

"Envirofond zverejní výzvu na podporné programové aktivity pre samosprávy v krátkom čase. V rámci výstavby verejných vodovodov budú podporené aj tie oblasti, kde vodovod nie je ešte vybudovaný, zároveň ale bude musieť byť časť vybudovaného verejného vodovodu aj sfunkčnená," informoval envirorezort. Samosprávam preto odporúča sledovať webovú stránku envirofondu, ako aj stránku Environmentálny fond na sociálnej sieti. Okrem výzvy budú na týchto miestach zverejnené aj hodnotiace kritériá, envirofond tiež pripravuje webinár pre žiadateľov.

MŽP zároveň podotklo, že zmenou legislatívy presadilo jednoduchšie a transparentnejšie podávanie žiadostí na poskytnutie podpory z Environmentálneho fondu formou dotácie. "Výsledkom bude jednoduchší a prehľadnejší proces poskytovania dotácie, respektíve úveru žiadateľom," ozrejmilo ministerstvo.

Výstavba vodovodov a kanalizácií, ktorých nedostatok na Slovensku je podľa envirorezortu výsledkom ľahostajnosti predchádzajúcich vládnych garnitúr, nie je súčasťou Plánu obnovy a odolnosti. V rámci MŽP sa prostredníctvom neho plánuje podporiť reforma národných parkov a "oslobodzovanie" slovenských riek.

Podľa MŽP môžu zadržiavanie vody v krajine priamo ovplyvňovať i samosprávy, a to napríklad výmenou nepriepustných povrchov za povrchy, ktoré podporujú zadržiavanie zrážkovej vody v pôde.

Verejný vodovod úplne chýba v 463 slovenských obciach. Ako tiež v apríli informoval Inštitút environmentálnej politiky, na Slovensku je vodou zásobovaných z verejných vodovodov takmer 90 percent obyvateľstva, čo je menej ako vo vyspelých krajinách Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2017
Limit výdavkov Envirofondu sa pre požiadavky obcí zvýši o 700 000 eur
Limit výdavkov Environmentálneho fondu na tento rok sa pre požiadavky obcí zvýši o 700 000 eur. Návrh envirorezortu dnes odsúhlasila vláda.
viac
14.08.2019
Kanalizácia v Tornali by mala byť hotová koncom budúceho roka
Do konca budúceho roka by mala byť vybudovaná kanalizácia v meste Tornaľa v okrese Revúca, ktorá je vo výstavbe od konca roka 2017. Informovala o tom primátorka Tornale Anna Szögedi.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
23.06.2021
Obce sa sťažujú, že z dotácie Envirofondu nemôžu vyplácať dodávateľov
Viaceré obce, ktoré minulý rok získali z Environmentálneho fondu dotáciu na dobudovanie čistiarne odpadových vôd (ČOV), vodovod či kanalizáciu, sa sťažujú na prístup Environmentálneho fondu, ktorý im podľa nich neumožňuje priebežne vyplácať faktúry dodávateľom za vykonané práce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %