Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.05.2016 08:05

Na slovenské zoznamy nehmotného kultúrneho dedičstva môžu pribudnúť ďalšie prvky


Ilustračná snímka (int.)


Slovensko má v zoznamoch nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) zapísaných 12 prvkov. Podľa generálneho riaditeľa SĽUK-u a predsedu Rady ministra kultúry na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva Juraja Hamara je u nás ešte dostatok prvkov, ktoré by sa mohli do zoznamov dostať.


"Potenciál prvkov, ktoré by mohli byť zapísané do niektorého z našich národných zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva, je takmer nevyčerpateľný," uviedol Hamara.      

Dôvod, prečo sa v zoznamoch (Reprezentatívny zoznam NKD Slovenska, Zoznam najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku) nachádza pomerne malé množstvo prvkov, súvisí podľa neho so skutočnosťou, že implementácia Dohovoru UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva z roku 2003, ktorej súčasťou je aj tvorba národných zoznamov, je u nás ešte málo známa a z pohľadu médií málo popularizovaná. "Ďalšou skutočnosťou je, že iniciatíva prihlásiť nejaký prvok na zoznam súvisí aj s pomerne náročným procesom spracovania nominačného spisu, ktorý má okrem odborných aspektov aj množstvo prísnych kritérií ktoré súvisia so zárukami dotknutého spoločenstva, s manažmentom a ochranou prvku, s jeho trvalou udržateľnosťou a podobne," dodal Hamar.      

Nehmotné kultúrne dedičstvo sa podľa Hamara prejavuje napríklad v ústnych tradíciách, v jazyku, interpretačnom umení (spevy, tance, hudba), spoločenských praktikách, rituáloch alebo slávnostiach, v tradičnom remesle, ale aj vo všeobecných poznatkoch a praktikách, ktoré v širšom kontexte súvisia s prírodou a vesmírom.      

Propagáciou a implementáciou celého Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na Slovensku je poverené Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru, ktoré je zriadené pri SĽUK-u. Hamar upozorňuje, že v porovnaní s okolitými štátmi je toto pracovisko personálne i technicky veľmi skromne vybavené. "Napriek tomu môžem konštatovať, že medzinárodné postavenie Slovenskej republiky v tejto agende je veľmi silné. Čo sa týka propagácie nehmotného kultúrneho dedičstva doma i v zahraničí, máme za sebou mnoho úspešných projektov, ktoré sme v posledných rokoch realizovali," dodal s tým, že ide napríklad o výstavy, multimediálne programy, konferencie, živé vystúpenia a prezentácie prvkov nášho nehmotného kultúrneho dedičstva.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Modrotlač sa bude uchádzať o zápis do zoznamu UNESCO
Modrotlač je jedným z prvkov, ktorý sa bude v roku 2018 uchádzať o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.
viac
08.11.2017
Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo ďalších 5 prvkov
Dňa 6. novembra 2017 o 15. hodine sa v Divadle SĽUK uskutočnilo slávnostné vyhlasovanie nových prvkov a aktivít, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku.
viac
17.01.2018
MK SR spustilo nominácie na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva
Výzvy na predkladanie nominácií vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Termín na predloženie nominácií je do 16. marca 2018.
viac
26.03.2024
Seminár na tému UNESCO Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva
Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru pri SĽUK-u pozýva záujemcov o udržanie kultúrneho dedičstva na seminár zameraný na tému UNESCO Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva z roku 2003.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %