Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.05.2016 01:01

Na Slávnosti ruží budú podávať medovinu z ružových lupeňov


Snímka: (pt).


Už deviatykrát otvorí kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave svoje brány Slávnosti ruží.


Podujatie na počesť pestovateľky a šľachtiteľky grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá je považovaná za priekopníčku ružiarstva na Slovensku, sa uskutoční v sobotu 4. a v nedeľu 5. júna. V tomto roku je program prvýkrát obohatený o podujatie pre deti – sobotňajší historický kaštieľsky park sa premení na Rozprávkovú krajinu. Hlavným bodom slávnosti je súťaž o najkrajšiu ružu, o čom rozhodujú návštevníci hlasovaním.      

Tradičným organizátorom podujatia je Hudobné múzeum Slovenského národného múzea (SNM), ktoré v priestoroch kaštieľa – bývalom rodinnom sídle rodu Chotekovcov našlo svoje sídlo. Spoluorganizátorom je Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, ktorá vznikla s cieľom prinavrátiť do Dolnej Krupej pôvodné historické odrody ruží z rozária Márie Henriety Chotekovej, Ružovej grófky.

V sobotu sa program začne slávnostným sprievodom z nádvoria kaštieľa do mauzólea, kde sú pochovaní členovia grófskej rodiny, potom sa bude konať Valaškársky festival folklórnych skupín a Rozprávka v parku.

V nedeľu 5. júna bude slávnostná omša v miestnom kostole, hudobný program v ľudovom tóne a vyhodnotenie súťaže. Počas oboch dní Slávnosti ruží si bude možné pozrieť predovšetkým súťažnú výstavu ruží a popri expozícii Hudobného múzea výstavu Ruže a šľachtické stolovanie v 18. storočí, Ruže a svadobné stolovanie v súčasnosti, a tiež ochutnať medovinu z lupeňov ruže Márie Henriety Chotekovej, pripravenú špeciálne na túto príležitosť.    

Grófka Choteková (1863 – 1946) bola uznávanou odborníčkou ružiarstva v celoeurópskom meradle. Jej rozárium bolo známe doma aj za hranicami, prednášala na ružiarskych stretnutiach a výstavách, publikovala odborné články. V období najväčšieho rozkvetu rozária začiatkom 20. storočia v ňom údajne naraz kvitlo až 6000 druhov ruží. Informovalo o tom múzeum na svojom webe.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
04.06.2018
V obnovenom krídle múzea je mega výstava lega
Takmer tri desiatky modelov a scén ponúka v súčasnosti na Slovensku najväčšia výstava lega, ktorá je sprístupnená v SNM – Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň. Múzeum ju pripravilo v spolupráci s členmi Slovenského fanklubu Lega TatraLUG.
viac
03.08.2018
Obecné zastupiteľstvo je pozvané na návštevu k Nočným vlkom
Starosta Teofil Mihalovič a dolnokrupskí obecní poslanci sú pozvaní na návštevu sídla Nočných vlkov pri Dolnej Krupej. Absolvujú ju ešte pred zasadnutím obecného zastupiteľstva, ktoré je zvolané na stredu 8. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %